Заборона в’їзду росіянам до України: експерти розповіли, чи потрібне таке рішення

На сайті президента громадський активіст Сергій Стерненко зареєстрував петицію про заборону в’їзду росіянам на територію України. Експерти розходяться в думці, чи виправданим буде це рішення.

Про це йдеться у матеріалі Парламент.UA: “Росіянам хочуть заборонити в’їзд в Україну: що про це думає Зеленський та до чого готуватися”.

Експерт громадського руху “Всі разом!” Євген Савісько наголошує, що Україна не виграє від заборони росіянам на в’їзд. Оскільки в Росії працює чимало українців. За деякими даними, від 150 до 400 тисяч людей. Там вони заробляють гроші та передають їх на батьківщину.

Натомість голова громадської організації “Асоціація Політичних Наук” Дмитро Сінченко переконує, що закриття кордону з Росією важливе не для деяких українців, а для державної безпеки. Мовляв, це треба було зробити ще у 2014 році, одразу після початку війни з Росією, як і розірвання дипломатичних стосунків.

Російські дипломатичні установи та російські громадяни – це потенційна загроза національній безпеці, адже вони можуть готувати і здійснювати спецоперації різного рівня проти України, що постійно відбувається… Це рішення буде виправданим доти, доки Росія здійснює агресію проти нашої країни, – переконаний експерт.

Дійсно, вже восьмий рік Україна фактично перебуває у стані війни з Росією. Під час окупації Криму і Донбасу російські добровольці, користуючись безвізом, вільно перетинали кордон України, при цьому прикордонники не мали законних підстав, щоб їх зупинити. Є чисельні випадки, коли до України з Росії проникали шпигуни, терористи, учасники різних акцій з метою дестабілізувати ситуацію.

Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський у коментарі “Парламент.UA” нагадав, що лише в листопаді 2018 році була запроваджена заборона для в’їзду громадян Росії чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які не можуть підтвердити мету своєї поїздки. Такі обмеження були запроваджені разом із введенням воєнного стану в областях, які межують з Росією. Цю заборону не зняли і досі. Ба більше, під час епідемії коронавірусу обмеження на в’їзд громадян Росії влада посилила. Так, 5 серпня 2021 року для невакцинованих громадян РФ запровадили обов’язковий 14-денний карантин.

Оскільки загроза вторгнення з боку Росії останнім часом значно зросла, було б доцільно заборонити в’їзд громадян Росії взагалі, – переконаний експерт.





ІНШІ НОВИНИ