Нацполіція України може залишитися без патрульних через низькі зарплати

У МВС України б’ють на сполох – у патрульній поліції намітився серйозний дефіцит кадрів. Чимало поліцейських звільняється через малу зарплатню. При цьому видатки з держбюджету на МВС зараз чи не найвищі в країні.

Перший заступник начальника департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький застеріг, що після нового року ситуація може стати критичною.

“Рівень грошового забезпечення патрульного є неналежним. Якщо його порівнювати, наприклад, з рівнем зарплати охоронців у магазині, то у патрульних він набагато нижчий, хоча рівень щоденної відповідальність та ризиків на службі у патрульного в рази більше”, – зазначив Білошицький.

За його словами, нині щомісячна зарплата патрульного складає 11,2 тисячі гривень, у містах-мільйонниках – 13,2 тисячі гривень, у Києві – 14,5 тисячі гривень. Для порівняння – середня заробітна плата по Україні нині трохи перевищує 14 тисяч гривень.

Білошицький констатує, що за десять місяців цього року з лав патрульної поліції звільнилося на 15 відсотків більше, аніж за аналогічний період минулого року. Найбільше звільнень у Києві, де вже відчувається брак кадрів, та у Харкові.

Враховуючи таку ситуацію, департамент патрульної поліції звернувся до Верховної Ради, аби у державному бюджеті були збільшенні видатки на зарплати правоохоронців, зокрема патрульних поліцейських.

У держбюджеті цього року на міністерство внутрішніх справ України, до якого входить Нацполіція та її структурний підрозділ департамент патрульної поліції, загалом були передбачені 98 мільярдів гривень. Ще 800 мільйонів гривень МВС було виділено з “ковідного” фонду. Ці гроші у міністерстві обіцяли використати для доплат поліцейським, гвардійцям, прикордонникам і рятувальникам за несення служби у період дії карантину.

Український Дощ писав раніше, що Віталій Кличко озвучив нову вартість проїзду у громадському транспорті – до 12 гривень.





ІНШІ НОВИНИ