В Україні запустять електронну систему управління школою

Українська освіта розпочне перехід до цифровізації завдяки реалізації проекту Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту.

Положення про інформаційний програмно-апаратний комплекс затверджено Кабінетом Міністрів.

За словами заступника міністра освіти Артура Селецького, АІКОМ це електронна система управління освітою, що забезпечить збір, зберігання та управління процесами та даними у сфері освіти.

Зокрема, проект дозволить запровадити електронний документообіг в школах. Наразі базі АІКОМ вже працює програмний модуль державного електронного класного журналу та щоденника.

Окрім того, буде запроваджена нова система збору освітньої статистики, в тому числі для деталізованого розрахунку потреб освітньої субвенції, яка спрямовується на заробітну плату педагогічним працівникам.

Також Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту дозволить запровадити централізований облік дітей дошкільного та шкільного віку, а також цифрову трансформацію процесів зарахування, відрахування та переведення учнів на базі АІКОМ.

Планується, що вже незабаром до АІКОМ зможуть підключатись приватні освітні інформаційні системи, що надають послуги ведення електронних класних журналів та щоденників.

«Це означає, що всю необхідну статистику до державної системи АІКОМ можна буде подавати через інтерфейс цих систем, без необхідності дублювання через ДІСО. Таким чином, АІКОМ – це модернізована система ДІСО, яка її замінить», – зазначає заступник міністра освіти.

Він також повідомив, що для запровадження цих оновлень Міністерство освіти вже працює над внесенням змін до низки нормативних документів.

«Система допоможе вчителям економити час на паперову роботу, батькам – бачити всю інформацію про навчання дітей, надає доступ до цифрового контенту та і загалом дозволяє організовувати дистанційне та змішане навчання в школах», – резюмував Селецький.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ