Епіфаній сказав, коли більшість православних в Україні святкуватимуть Різдво 25 грудня

Упродовж наступних 10 років більшість православних вірян в Україні можуть перейти на святкування Різдва Христового саме 25 грудня.

Такі сподівання висловив глава Православної церкви України Епіфаній в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

“Будемо прогнозувати, що впродовж 10 років. А далі будемо бачити. Це важко так передбачити… Якщо ми зараз перейдемо на новий календар, то, відповідно, відбудеться ще один певний розкол… Ми не можемо говорити про два Різдва”, – сказав глава ПЦУ.

Митрополит Київський і всієї України наголосив, що особисто підтримує перехід святкування Різдва за новоюліанським календарем, але процес має відбутися поступово. На спільне святкування Різдва 25 грудня православними в Україні треба переходити повільно, щоб це стало ще одним святом єднання в Україні. Наразі ж, зазначив глава ПЦУ, 60% українців проти переходу святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня.

“В цьому році я спостерігаю, що немає такої активної хвилі обговорення дати святкування Різдва Христового… Я пригадую, що в позаминулому році запустили мої цитати про те, що я не проти проти переходу. А я насправді не проти, але щоб це відбулося правильно, треба мудро діяти. В нас і так розділень є достатньо. Нас намагаються ділити і за мовою, і за релігією, за іншими якимись чинниками. Але ми покликані проводити, найперше, просвітницьку роботу. Хоча ми святкуємо 25-го, просто за різними календарями. Так, цю помилку треба буде виправити. Але традиція є традицією – укорінилася настільки, що якщо ми перейдемо, то в більшості випадків, я переконаний, храми 25-го будуть порожніми, а 7-го повними. І тому треба, щоб народ все ж таки дозрів до цього, прийшов свідомо. Цей процес поступово, як ми бачимо, продовжується, збільшується кількість прихильних до зміни. Я думаю, що впродовж наступних 10 років ми побачимо, що ці цифри зміняться”, – наголосив Епіфаній.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ