“Паніка безпідставна”. Реакція Міноборони на петицію про скасування обліку для жінок

Заступник міністра оборони Ганна Маляр назвала петицію про скасування наказу про військовий облік для жінок “нормальним демократичним процесом”, але зазначила, що причин для паніки немає, і наказ не став несподіванкою, оскільки він був підписаний у рамках ухваленого ще у березні закону. Про це вона сказала в ефірі на каналі 1+1.

Вона наголосила, що військовий облік – це не заклик та не мобілізація, тому нікого з жінок до армії не забиратимуть.

“Паніка та переляк безпідставні – це жодним чином кардинально не змінить життя жінок”, – сказала заступник голови Міноборони, коментуючи петицію про відміну наказу.

Вона зазначила, що “вже завтра” йти до територіальних центрів комплектування (колишніх військкоматів) не потрібно – на це є весь 2022 рік. Очікується, що протягом наступного року Генштаб створить низку документів, які зроблять процес обліку зрозумілим, прозорим та максимально зручним. Планується спростити цей процес та частково перевести його в онлайн-формат.

Вона також уточнила, що у разі виникнення “важких” ситуацій у країні жінки-юристи виконуватимуть функції юристів, журналісти – журналістів.

За словами Маляра, наказ Міноборони передбачає лише модернізацію та оновлення норм, що стосуються військового обліку жінок. При цьому такі норми були завжди – у постанові Кабміну 1994 року, яку фактично замінили на новий наказ, був чималий перелік із близько 40 професій, представниці яких підлягали обліку. Цей список, за словами Маляр, був засекреченим, і він з’явився у відкритому доступі лише в 2008 році. Деяких професій, зазначених у постанові 1994-го, вже немає через технічний прогрес, інші – з’явилися, із чим пов’язана необхідність оновлення.

Маляр також зазначила, що наказ №313 не є несподіванкою, оскільки закон, який передбачає військовий облік для жінок, Верховна Рада підтримала абсолютною більшістю у березні 2021-го – проголосували всі, крім ОПЗЖ.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ