Українці досі вірять в існування безоплатних державних послуг

Фінансово грамотні українці усвідомлюють, що повна сплата податків «повернеться» до них у вигляді певних суспільних послуг і соціальних гарантій.

Податки – це основа добробуту держави й суспільства. Саме податкова культура є загальною проєкцією культури у соціально-економічній сфері.

Оподаткування значною мірою залежить від рівня податкової культури, яка багато в чому зумовлює формування податкової поведінки всіх його учасників.

Проте рівень податкової культури українців досі залишається низьким: люди не знають, у який спосіб наповнюється державний бюджет, куди йдуть податки, а більшість переконана, що платити податків можна менше.

Опитування українців на тему податків, бюджету та оплати державних послуг, яке востаннє проводилося в грудні 2020 року Київським міжнародним інститутом соціології, засвідчило, що обізнаність громадян, їхні фінансові та податкові знання залишаються на низькому рівні.

Майже половина опитаних (51%) тою чи тою мірою вірять в існування безоплатних державних послуг. Українці хотіли б самостійно розпоряджатися своїми доходами, тому що не обізнані у тому, як раціонально використовуються бюджетні кошти.

Згідно з даними Міністерства фінансів, податкові надходження у 2021 році склали 84,82% бюджету України. Тобто ці податки – це кошти, які до бюджету країни віддали громадяни України.

У нещодавно оприлюдненому глобальному рейтингу фінансової грамотності, сформованому USAID, Україна піднялася з останнього місця та обійшла Італію, Грузію, Румунію та Чорногорію. За даними дослідження, останнім часом рівень обізнаності українців у фінансових продуктах поступово покращується.

Також дослідження показало, що рівень фінансової грамотності залежить від рівня доходу та освіти. Крім того, як виявилося, результати фінансової грамотності жителів міст значно вищі за результати респондентів, які проживають у сільській місцевості. Аналогічний розрив також спостерігається між тими, хто користується технологіями, і тими, хто ними не користується.

Зовсім нещодавно на кожній відремонтованій за останні два роки трасі в Україні обов’язково був встановлений білборд: «Програма президента України «Велике будівництво»». Проте завдяки активістам, групі аналітиків і депутатів було створено петицію для просування законопроєкту, який зобов’яже згадувати на подібних білбордах платників податків, адже будівництво оплачено з місцевого або державного бюджетів. У Верховній Раді ще й зареєстровано законопроєкт про обов’язкове нанесення фрази «На кошти платників податків» на 25% інформаційної площі реклами. І це неабияк впливає на політичну культуру громадян.

Тому фінансово грамотні українці усвідомлюють, що своєчасна і повна сплата податків «повернеться» до них у вигляді певних суспільних послуг і соціальних гарантій.

Економічна свідомість і культура українського населення формує податкову культуру, що, своєю чергою, позитивно впливає на формування дохідної та, відповідно, розхідної частини державного бюджету України. Сильну та незалежну країну ми побудуємо не лише завдяки патріотизму та згуртованості нації, а й завдяки фінансово-економічній освіченості кожного громадянина.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ