Чехія посилить правила для біженців з України через угорських ромів

Чехія з 16 травня посилить паспортний контроль для біженців з України, а грошову допомогу виплачуватиме лише тим, хто перетнув кордон України після 24 лютого. Таке рішення ухвалили через наплив угорських ромів. Багато хто з них має українські паспорти і тепер приїжджає до Чехії з Угорщини та Закарпаття, щоб отримати гроші.

Про цю проблему повідомило Міністерство внутрішніх справ Чехії. За даними видання Euractiv, з 16 травня претенденти на виплати вимагатимуть пред’явити штамп у паспорті, який підтверджує, що вони перетнули український кордон.

“МВС таким чином реагує на ситуацію, коли до нас приїжджають люди, які насправді не тікають від війни в Україні… Не має бути штучної проблеми і до нас не можна посилати цих людей”, – говориться в повідомленні чеського відомства.

Міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан також звернувся до міністрів внутрішніх справ України та Угорщини із проханням поінформувати ромів у Закарпатській області, які мають угорське громадянство, про те, що вони як громадяни ЄС не мають права на виплати у Чехії. За даними Ракушана, таких людей часто організовано вивозять до Чехії, і ця тенденція має ознаки організованої злочинності.

Біженцям із України в Чехії виплачують по 200 євро. Також чеський уряд надає фінансову допомогу місцевим сім’ям, які прийняли у себе українців, які втекли від війни.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ