Стало відомо, які категорії громадян не підлягають мобілізації

В Україні планують подовжити воєнний стан та загальну мобілізацію терміном ще на 90 днів.

Законом передбачено певний перелік категорій осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Однією із таких категорій є особи з інвалідністю. Призвати їх до військової служби на загальних підставах, як інших військовозобов’язаних, не можна. Разом з тим, такі особи можуть призиватися до армії, але винятково за власним бажанням.

Якщо особа з інвалідністю хоче служити, їй слід звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Там вона мусить пройти співбесіди та медичний огляд. Після цього лікарська комісія та керівник військового комісаріату будуть приймати остаточне рішення, чи може ця людина бути мобілізованою, чи ні.

Окрім цього, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації певні категорії людей, зайняті піклуванням про дітей, а конкретно:

  • військовозобов’язані, які мають на вихованні трьох неповнолітніх дітей або самостійно виховують дитину до 18-ти років;
  • виховують неповнолітню дитину з інвалідністю або тяжкохвору дитину (такі батьки та опікуни не можуть призиватися примусово);
  • виховують повнолітню дитину з інвалідністю 1 або 2 групи;
  • є усиновителями, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями, які виховують неповнолітніх дітей, сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування.

Що таке білий білет і чи можна з ним не бути мобілізованим

Адвокат Олексій Носов розповів НВ, що під час воєнного стану, дійсно існує тільки два типи білих білетів — придатний або непридатний. Вони визначають «категорію» придатності громадянина залежно від виду та ступеня захворювання:

  • «В» — призовник обмежено придатний (у мирний час просто перебуває на військовому обліку;
  • «Г» — призовник тимчасово не придатний (категорія видається у випадку загострень хронічних захворювань, хірургічних втручань та ін);
  • «Д» — призовник не придатний до військової служби назавжди і повністю звільняється від призову.

За словами майора Сергія Журавля, співробітника одного з закарпатських центрів комплектації, зараз категорія людей, які непридатні у зв’язку зі зняттям із військового обліку, у межах мобілізації не призивається: «Усі решта — у воєнний час можуть бути призвані. Тобто якщо у документі людини написано, що вона обмежено придатна, ми повне право маємо її призивати».

Джерело





ІНШІ НОВИНИ