Українців не можуть мобілізувати без проходження медогляду

Суд визнав протиправним призов без належним чином проходження медичного огляду у «військкоматах».

Кіровоградський окружний адміністративний суд по справі № 340/2276/22 розглянув позов військовозобов’язаного до Олександрійського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки про визнання протиправними дії та бездіяльності.

Серед всіх інших вимог Позивач просив визнати протиправною бездіяльність щодо ненаправлення позивача на проходження медичного огляду після призову під час мобілізації та прибуття до Олександрійського РТЦК та СП

Представник Олександрійського РТЦК та СП пояснив, що через неможливість у вказаний термін виконання призову провести медичну комісію та враховуючи ризики зриву плану мобілізації, позивач був лише опитаний на предмет скарг на здоров`я без проведення медичної комісії направлений до військової частини.

Позиція суду

Згідно статті 2 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» особи, які призиваються під час проведення мобілізації, проходять обов`язковий медичний огляд.

Відповідно до пункту 1.1 розділу І Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженим наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402 (далі – Положення), військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров`я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов`язаних.

Згідно до пункту 1.1 розділу ІІ Положення медичний огляд включає в себе вивчення та оцінку стану здоров`я і фізичного розвитку громадян на момент огляду в цілях визначення ступеня придатності до військової служби, навчання за військово-обліковими спеціальностями, вирішення інших питань, передбачених цим Положенням, з винесенням письмового висновку (постанови).

Під придатністю до військової служби у цьому Положенні розуміється такий стан здоров`я і фізичного розвитку громадян, який дозволяє їм виконувати передбачені статутами, інструкціями службові обов`язки з конкретної військової спеціальності у виді Збройних Сил України та інших військових формуваннях у мирний та воєнний час. Медичний огляд проводиться ВЛК з метою визначення придатності: до військової служби допризовників, призовників, військовозобов`язаних, резервістів (кандидатів у резервісти).

Судом встановлено, що медичну комісію позивач не проходив через дуже стислий строк мобілізаційного плану. В той же час позивач в обов`язковому порядку мав пройти медичний огляд, за результатами якого і повинна встановлюватись його придатність до військової служби.

Отже, позовна вимога в частині визнання протиправною бездіяльності Олександрійського РТЦК та СП щодо ненаправлення позивача на проходження медичного огляду, після призову на військову службу під час мобілізації та прибуття до Третього відділу Олександрійського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки є законною та обґрунтованою, а тому підлягає задоволенню.

Суд вирішив позов до Олександрійського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки про визнання протиправними дії та бездіяльності задовольнити частково та визнав протиправною бездіяльність Олександрійського РТЦК та СП щодо ненаправлення позивача на проходження медичного огляду після призову на військову службу під час мобілізації та прибуття до Олександрійського РТЦК та СП.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ