Відповідає адвокат. Скільки повинні відслужити військові, призвані під час мобілізації

Розповідаємо, що відомо про законодавче врегулювання термінів військової служби для чоловіків, мобілізованих під час воєнного стану.

Нормативно-правовими актами, які визначають строк військової служби та порядок звільнення, зокрема є Закон України Про військовий обов’язок і військову службу № 2232-ХІІ, та Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України. Про це розповіла адвокатка Ольга Дурноп’янова.

Встановлений строк служби для військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період встановлений до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію. Це визначено ст. 23 Закону № 2232-ХІІ визначені строки військової служби, зокрема, ч. 7 ст. 23 Закону.

Під час дії особливого періоду, а саме з моменту введення воєнного стану для військовослужбовців, у яких закінчився строк військової служби, встановлений статтею 23 Закону, військова служба продовжується понад встановлені строки — до оголошення демобілізації, крім випадків, визначених пунктами «б», «в», «г» ч. 2, пунктами «б», «в», «г», «ґ», «д», «е» ч. 3 ст. 26 Закону № 2232-ХІІ. Про це йдеться у ч. 9 ст. 23 Закону.

Закінченням проходження військової служби вважається день виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини у порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби громадянами України (ч. 3 ст. 24 Закону № 2232-ХІІ).

Тож, військовослужбовці, призвані на військову службу за мобілізацією на особливий період, мають проходити таку службу строком — до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію з виключенням військовослужбовця зі списків особового складу військової частини.

Важливо зазначити, що існують передбачені законом підстави, коли військовослужбовці можуть бути звільнені з військової служби під час дії воєнного стану (до того, як закінчиться особливий період чи буде оголошена демобілізація). Перелік таких підстав визначений в п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону № 2232-ХІІ — він є вичерпним.

Реалізувати право на звільнення з військової служби після призову під час мобілізації, у період дії воєнного стану, за наявності передбачених законом підстав, військовослужбовець може на будь-якому етапі проходження військової служби.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ