В Україні оновили Закон про мобілізацію: що змінилося

Днями президент України Володимир Зеленський підписав закон про порядок бронювання військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Що саме змінилось та як відбуватиметься призов взимку 2022-2023 року – повідомляє Ukrayina.pl.

Зміни до законодавства містять дві ключові новації, які просив бізнес для організації прозорої процедури бронювання, повідомив нардеп Ярослав Железняк у Telegram.

Бронювання військовозобов’язаних: що змінилось

Згідно з текстом закону:

  • пропонується визначити умови, за яких військовозобов’язані, що працюють в органах державної влади, інших державних органах, на підприємствах, в установах та організаціях, підлягають бронюванню;
  • доповнюється перелік військовозобов’язаних, які не підлягають призову на службу під час мобілізації та які можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

Так, до нього включили заброньованих на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями.

Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють:

  • в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів;
  • на підприємствах, в установах та організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);
  • на підприємствах, в установах та організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань;
  • на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки й забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Мобілізація: кого призвуть взимку 2022-2023 року

Нещодавно в Україні вчетверте подовжили воєнний стан та загальну мобілізацію. Вони триватимуть до 19 лютого 2023 року. Загальна мобілізація стосується усіх чоловіків віком від 18 до 60 років, які можуть виконувати військовий обов’язок та жінок за бажанням.

Черги та хвилі мобілізації в Україні вони не визначені на державному рівні, тож офіційно не діють. Як правило у військкоматах в першу чергу надають перевагу призову осіб, що мають військовий та бойовий досвід, повідомляє НВ.

Військове керівництво каже, що аби укомплектувати підрозділи професіоналами певних спеціальностей, можуть бути призвані чоловіки без бойового досвіду, якщо потрібна їх спеціалізація. Вони обов’язково проходять навчання.

«Оскільки росія оголосила мобілізацію, кількість їхньої живої сили на фронті збільшуватиметься. Відповідно, наші графіки призову також змінюватимуться, але наскільки – наперед не можна сказати. Всі наші плани та завдання вже складаються з урахуванням мобілізації в Росії. Теоретично може бути що завгодно, – розповів начальник управління штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач. – Тобто є тенденція не до збільшення категорій, які підлягають мобілізації, а навпаки, до зменшення».

Джерело





ІНШІ НОВИНИ