“Паспортизація” Донбасу: євродепутати засудили указ Путіна

Група депутатів Європарламенту виступила із спільною заявою, в якій засудили дії Кремля щодо спрощення процедури надання російських паспортів та громадянства громадянам України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей

Відповідна заява оприлюднена на сайті Європейського парламенту.
Заяву підписали доповідач Комітету ЄП із закордонних справ щодо України Міхаель Галер, голова делегації ЄП у Парламентській асамблеї Східного партнерства Ребекка Гармс та голова делегації ЄП в парламентському комітеті асоціації ЄС-Україна Даріуш Розаті.

“Ми засуджуємо указ президента Російської Федерації від 24 квітня 2019 року, яким вводяться спрощені процедури подання на російське громадянство та на отримання російських паспортів для осіб, які постійно проживають у деяких районах Донецької та Луганської областей України. Цей російський указ є неприйнятним, та знову демонструє неповагу російської влади до суверенітету України та до міжнародного законодавства”, – йдеться у документі.

Депутати звертають увагу на те, що Росія продемонструвала намір подальшої дестабілізації України усього через три дні після того, як народ України мирно обрав нового президента шляхом конкурентних виборів. Це рішення, заявляють європейські політики, є продовженням російського тренду видання російських паспортів в конфліктних районах країн Східного партнерства, що знаходяться поза контролем національних урядів. Депутати констатують, що такий указ російської влади дедалі більше послаблює очікування міжнародної спільноти щодо повного виконання Мінських угод.

Документ нагадує, що Європейський парламент у резолюції щодо Угоди про асоціацію між ЄС і Україною від 12 грудня 2018 року засудив російську агресію на Сході України. Європейський парламент у резолюції щодо стану політичних відносин між ЄС і Росією від 12 березня 2019 року закликав до запровадження заходів довіри в регіоні Донбасу. Нове рішення Росії є проявом діаметрально протилежної політики.

“Ми залишаємось відданими підтримці суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України, та просимо Росію виконати власні зобов’язання відповідно до Мінських угод”, – йдеться у заяві депутатів Європейського парламенту.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ