Вчені пояснили, як кинута на землю сигарета впливає на навколишнє середовище

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, число курців в світі вже досягло мільярдної позначки і багато з них викидають недопалки повз сміттєві урни. При цьому багато курців навіть не усвідомлюють, що гори сигаретних недопалків і є тим самим пластиковим сміттям, яке буквально знищує нашу планету. Дослідники з Університету Англія Раскін наочно показали, наскільки сильно одна викинута на землю сигарета заважає росту рослин.

Сигаретні недопалки дійсно є пластиковим сміттям. Справа в тому, що сигаретні фільтри, які нібито знижують кількість смол і нікотину, виготовляються з пластика під назвою ацетилцелюлоза. За розрахунками вчених, для повного розкладання цього матеріалу потрібно від півтора до десяти років. За цей час його хімічний склад встигає потрапити в грунт і нашкодити рослинам.

Щоб довести це, вчені провели простий експеримент. Вони викинули сигаретний недопалок в горщик, в якому росла біла конюшина – досить стійка до перепадів температур і вологості рослина, яка служить газоном практично у всіх парках світу. Всього за 21 день перебування в горщику, недопалок уповільнив ріст конюшини на 27%, і помітно вкоротив її довжину. Уповільнення росту також було помічено і під час експерименту з гарною травичкою під назвою райграс.

За словами вчених, немає ніякої різниці, цілу сигарету викидає людина, або ж недопалок – шкода навколишньому середовищу завдається в будь-якому випадку. Будучи одною з найпоширеніших рослин в парках, біла конюшина грає величезну роль в природних процесах. Наприклад, конюшина збагачує грунт, насичуючи його азотом, а також бере участь в запиленні рослин – з її квітів бджоли активно збирають нектар, і виробляють якісний, білий мед з сильним ароматом.

Щоб показати масштаби шкоди, яку завдають природі викинуті на землю сигарети, дослідники обійшли кілька парків та порахували кількість лежачих в них недопалків. На деяких ділянках вони виявляли буквально гори сміття – на одному квадратному метрі часом лежало понад 100 залишків сигарет. Дослідники зробили висновок, що засмічення навколишнього середовища недопалками стає соціальною проблемою, і жителям міст пора пояснити, що сигаретні фільтри розкладаються дуже довго, і наносять рослинам найсильнішу шкоду.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ