У пустелі Гобі зафіксовано аномальне явище

Погода не втомлюється дивувати аномальними явищами: гроза поруч з Північним полюсом, історична спека в Заполяр’ї (+ 35 °!). І на тлі цих новин приходить повідомлення про різке похолодання, яке супроводжується сильними опадами, в третій за величиною пустелі в світі – Гобі. Слово «гобі» монгольського походження і означає «абсолютно спраглий». Тому недавня подія стала феноменальною для пустелі.

Експедиційний загін Байкальського інституту природокористування РАН цього літа проводить комплексні геоботанічні і геоморфологічні дослідження в Монголії. 13 серпня в Дорноговь аймаку учасники загону зафіксували рідкісні погодні умови – сильні опади у вигляді граду. Шар опадів склав приблизно 100 мм. В результаті явища утворилися потужні, шириною в кілька метрів, селеві потоки! Судячи з усього, з цієї території проходив активний атмосферний фронт.

Аймак – монгольське і тюркське родоплеменное утворення, сучасна адміністративна одиниця в Монголії, ряді регіонів Росії і Киргизії. Аймак підрозділяється на сомони (найменша адміністративно-територіальна одиниця). Територія аймака Дорноговь (14 сомонів), розташована на південному сході Монголії, являє собою безлюдне плоскогір’я. Клімат тут засушливий, з постійними засухами і піщаними бурями, що створює несприятливі життєві умови для населення. Дорноговь утворений в 1931 році. І старожили щось не пригадують такої стихії – настільки тривалих опадів з градом, що призвели до селевих потоків.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ