Вчені назвали дев’ять головних кліматичних загроз для Землі

Земля, можливо, вже пройшла «точку неповернення», до якої глобальне потепління ще можна було зупинити. Після цієї межі зміни клімату будуть розвиватися лавиноподібно і за «ефектом доміно» – одне негативне явище викличе серію інших, повідомляють Діалоги з посиланням на Nature.

Вчені з Університету Ексетеру перерахували дев’ять кліматичних факторів ризику, які найбільш сильно впливають на стан планети. Всі вони в даний момент активні: загибель амазонських джунглів, зникнення льодів в Арктиці, уповільнення атлантичної циркуляції (з 1950 років), пожежі в бореальних (тайгових) лісах, вимирання коралових рифів, танення льодовиків Гренландії і вічної мерзлоти, а також масивні втрати льодовиків в Східній та Західній Антарктиді.

Автори наукової роботи підкреслили, що виявили ці чинники ще десять років тому, але за цей час ситуація не виправилася, а погіршилася. Людство продовжує використовувати викопне паливо. Зараз середня температура на планеті на 1,1 градуса перевищує доіндустріальний рівень, а до 2040 року цей показник, за прогнозами, зросте до 1,5.

Необоротне руйнування великих крижаних щитів призведе до підвищення рівня моря приблизно на 10 метрів, а пожежі і танення мерзлоти сприятимуть підвищеним викидам вуглекислого газу в атмосферу. Це ще більше прискорить потепління.

 





ІНШІ НОВИНИ