Масштаби танення морського льоду в Арктиці наблизилися до рекордних

Влітку 2020 року морський лід в Арктиці танув так активно, що ледь не встановив новий рекорд, з’ясували вчені з Університету Колорадо в Боулдері (США). Регулярні спостереження за станом льоду почалися в 1979 році. Останні дані показують, що цикл сезонних танень і замерзань значно скоротився, повідомляє AFP.

Річний мінімум був досягнутий 15 вересня і склав 3,74 мільйона квадратних кілометрів. Тільки одного разу за всю історію спостережень площа льоду була ще меншою – в 2012 році. 2020-й зайняв «почесне» друге місце.

Вчені відзначили, що минулий сезон в Арктиці видався «важким», з аномальною спекою і масштабними лісовими пожежами. За їх словами, незабаром Північний Льодовитий океан в літні місяці буде повністю звільнятися від крижаного покриву, і останні події лише підтверджують цю тенденцію.

На відміну від танення льодовиків на суші, танення морського льоду безпосередньо не сприяє підвищенню рівня моря, оскільки лід уже знаходиться у воді. Але при його відсутності океан перестає відображати сонячні промені і поглинає додаткове тепло.

За словами фахівців, тенденція до зменшення і стоншення спостерігається на обох полюсах, але нерівномірно. Так, в Антарктиді лід активно танув протягом трьох років аж до 2017 року, а потім з незрозумілих причин знову став рости. В Арктиці з 1996 року спостерігається виражена тенденція до танення, хоча можливі деякі коливання.

«За останні десятиліття ми втратили дві третини обсягу Арктичного морського льоду, і в міру того, як Арктика тане, океан буде поглинати більше тепла, і всі ми будемо більш схильні до руйнівних наслідків руйнування клімату», – зазначили автори статті.





ІНШІ НОВИНИ