Вперше за два десятиліття вчені зафіксували найнижчу температуру повітря в Арктиці

Група фахівців зафіксувала різке похолодання в Арктиці вперше за останні два десятиліття. Рекордно низькі температури зараз спостерігаються в тихоокеанській частині Арктики, де вже почали господарювати моржі і білі ведмеді.

Як пояснив учений, кандидат біологічних наук Анатолій Кочнєв, цей район є звичним місцем проживання для моржів і білих ведмедів. Тепер вони зможуть вести звичний спосіб життя на крижинах і навіть не виходити на берег. «В першу чергу можна говорити про похолодання на Чукотці і Алясці, тому що там в місцях (на березі), які останні 20 років стали займати моржі, в цьому році їх не було», – пояснює біолог. За його словами, останні двадцять років учені фіксували аномалії в цьому регіоні, оскільки на Алясці і на Чукотці спостерігалися дуже високі температури, невластиві для місцевого клімату.

Зараз в регіон повернувся лід, проте поки рано говорити про те, що він може стати таким же, яким був 4 десятиліття тому, проте вчені вважають, що ми наближаємось до цього і відзначають, що дуже радіють за тварин, які через багато років все-таки змогли повернутися в звичне для себе середовище і отримали серйозний перепочинок. Більше того, біолог зазначив, що практично все літо в прибережних водах спостерігався морський лід, і там можна було постійно зустріти величезні лежбища моржів.





ІНШІ НОВИНИ