Терміново: популярний додаток в Windows 10 дозволяє зламати будь-який комп’ютер

Компанія Microsoft продає операційну систему Windows 10 за $ 200, причому в таку суму грошей оцінена базова редакція Home, в той час як Pro і Enterprise коштують відчутно більше. Очевидно, що за такі гроші ці програми мають бути просто ідеальним у всьому, проте нічого подібного на ділі, на жаль, не відбувається. Розробники не приділяють достатньої уваги не тільки бажанням і проханням всіх користувачів, але ще й не стежать за безпекою. Сьогодні, 30 травня 2019 року, в популярному додатку для десятої «вінди» виявили критичний пролом.

Спеціаліст в області кібербезпеки і співробітник Google Project Zero Тевіс Орманді опублікував в соціальній мережі Twitter інформацію про те, що йому вдалося виявити в додатку «Блокнот» для Windows 10 і її більш ранніх версій небезпечну уразливість, за рахунок якої користувачі можуть запустити будь-який довільний код на комп’ютері або планшеті. Розробник дав 90 днів (три місяці) компанії Microsoft на те, щоб вона повністю закрила пролом і зробила так, щоб один зі стандартних додатків знову став повністю безпечним.

У разі, якщо Microsoft не захоче цього робити, або ж не встигне до потрібного терміну, експерт обіцяє опублікувати всі подробиці про прогалину в захисті, щоб її могли почати використовувати треті особи, наприклад, для здійснення хакерських атак на користувачів Windows 10. Не можна не помітити, що уразливість в програмі «Блокнот» є вкрай небезпечною, тому що дуже багато торрентів містять в собі текстовий документ з інструкцією по установці або ж, наприклад, зламаним ключем для активації ліцензії.

Тепер, при відкритті на перший погляд нешкідливого текстового файлу, може відбутися запуск шкідливого коду, який вкраде все цінні дані з комп’ютера на базі Windows 10, в результаті чого користувач сильно постраждає. Програма «Блокнот», якщо хтось не знає, призначена для роботи з файлами, як правило, в форматі .TXT, хоча вона також дозволяє працювати з багатьма іншими, в яких міститься якась текстова інформація. Це програмне забезпечення є одним з найпопулярніших серед користувачів десятої «вінди» і будь-яких її більш старих версій.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ