Громадяни віком молодше 35 років не зможуть проходити службу в лавах тероборони

Для громадян, які виявлять бажання проходити службу у військах територіальної оборони, передбачене вікове обмеження. Так, кандидати на посаду солдатів або сержантів, мають досягти віку у 35 років і лише після цього матимуть змогу підписати контракт з військовим підрозділом. Однак такі вікові обмеження не стосуватимуться офіцерів.

Як розповів в інтерв’ю «АрміяInform» командир вінницької бригади територіальної оборони підполковник Юрій Парадюк, окрім вікового обмеження також кандидати повинні мати досвід військової служби раніше.

“Що стосується офіцерів – ми не маємо жодних вікових обмежень. Простіше кажучи, 25-річний хлопець, який закінчив військову кафедру і має звання молодшого лейтенанта, має право претендувати на певні посади. Перелік документів — зовсім нескладний. Це – типовий набір, більшість претендентів їх готують за один день, тим паче у ТЦК зазвичай вже є певні документи, якщо людина служила за контрактом. Це: паспорт, ідентифікаційний код, копія документів про освіту, про службу, довідка від психіатра, з нарко та тубдиспансера, довідка з МВС, що засвідчує несудимість… Головним каменем спотикання стає ВЛК. На жаль, очікуване «придатний» в особовій справі вдається побачити не усім”, – Юрій Парадюк.

Він також додав, що якщо потенційні контрактники (які мають досвід військової служби) віком до 40 років проходять комісію на місцях, то старші – лише у Військово-медичному клінічному центрі [військовому госпіталі]. “Цивільним людям, навіть якщо вони дотично мають відношення до армії, до прикладу, займаються волонтерською діяльністю, чи мають рідних у війську, можемо запропонувати лише «резерв». Солдатів, сержантів призначаємо своїм наказом. Офіцерів до «майора» включно призначають в оперативному командуванні, ми попередньо готуємо подання. Офіцерів зі званням «підполковник» та вище призначають вже в Генеральному Штабі”.

Крім того, за словами військового швидкість комплектування аж ніяк не вплине на якість.

“Аби-як заповнити «клітинки» було б простіше простого. Та це не наша тактика. Що стосується дефіцитних спеціальностей, то це – хороші зв’язківці. У цій галузі стався, не побоюся цього слова, справжній прорив за останні роки, тому знання 20-річної давнини можуть бути неактуальними. Проблематичним також є напрямок охорони державної таємниці, – наголошує Юрій Парадюк. – Що цікаво, у нас досить багато жінок. Один із батальйонів ми вже охрестили дівочим, по відсотку укомплектованості там жінок вже значно більше, ніж чоловіків”.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ