Правозахисники звинуватили Польщу та Білорусь у порушенні прав мігрантів

Правозахисна організація Human Rights Watch звинуватила Білорусь та Польщу у порушенні прав мігрантів. Відповідну доповідь під назвою “Помри тут чи вали до Польщі” опублікувала HRW у четвер, 24 листопада.

У доповіді йдеться про те, що хоча Білорусь і “виступила режисером” нового витка міграційної кризи, Польща також несе відповідальність за важке становище мігрантів у прикордонних районах.

“Прикордонники кілька днів або тижнів поспіль ганяють людей сюди-туди в умовах осінніх холодів, при цьому гуманітарна допомога, необхідність якої відчувається гранично гостро, блокується з обох боків”, – сказала Лідія Гал, старша дослідниця HRW в Європі та Центральній Азії.

У HRW оцінили ставлення Білорусі до мігрантів як “нелюдське та принизливе”. У деяких ситуаціях йдеться про тортури, що порушують міжнародно-правові зобов’язання країни.

За словами Гал, дії польських силовиків, які виганяють мігрантів на білоруську сторону, порушують право людини на притулок, яке визнається законодавством ЄС, у тому числі хартією про основні права.

Згідно з останніми даними, щонайменше 13 людей померли внаслідок перебування в таких умовах, серед них – однорічний сирійський хлопчик.

Нагадаємо, понад 100 мігрантів намагалися прорватися на територію Польщі у вівторок, 23 листопада. Вони кидали каміння у польських офіцерів та застосовували штурмові гранати.





ІНШІ НОВИНИ