У США розсекретили 1491 документ у справі про вбивство Джона Кеннеді

Сайт Національного управління архівів та документації США поповнив 1491 документ, що відноситься до справи про вбивство у 1963 році 35-го президента країни Джона Кеннеді. Зокрема, низка документів, де йдеться про розробку ЦРУ версії причетності до вбивства Радянського Союзу, повідомляє CBS.

Публікацію матеріалів затверджено президентом США Джо Байденом, проте інформація не є вичерпною – другу частину архіву, що містить близько 14 тисяч сторінок, планується оприлюднити у грудні наступного року. Загалом з часу вбивства Кеннеді було розсекречено понад 250 тисяч документів, проте ясності все це так і не додало.

35-й президент США, демократ Джон Фіцджеральд Кеннеді зайняв головну посаду в Штатах 20 січня 1961 року, а 22 листопада 1963 року був убитий у Далласі (штат Техас) під час руху президентського кортежу вулицею міста.

За офіційною версією, смерть 46-річного Кеннеді настала внаслідок двох пострілів із снайперської гвинтівки. Поліції гарячим слідом вдалося затримати підозрюваного в замаху Лі Харві Освальда, якого через два дні було застрелено в поліцейському управлінні Далласа власником нічного клубу.

Головний підозрюваний у справі про вбивство Кеннеді – Лі Харві Освальд. До вироку він не дожив.

Вбивство президента та швидка смерть головного підозрюваного в замаху породили безліч чуток і цілу низку теорій змови, в яких хто тільки не фігурував: від членів сицилійської мафії та співробітників КДБ до інопланетян. Гідних підтверджень жодна з гіпотез так і не отримала.

Водночас ЦРУ довго та серйозно опрацьовувало версію участі радянських спецслужб у загибелі президента. Приводом для розслідування стало швидке отримання Освальдом візи для поїздки до Москви, а також слова якогось «співробітника радянського посольства» про можливу участь СРСР у підготовці замаху. Втім, і ці версії зайшли в глухий кут, і на сьогоднішній день офіційно вважається, що вбивство Джона Кеннеді вчинив Лі Харві Освальд, який жадав слави.





ІНШІ НОВИНИ