В ООН схвалили резолюцію РФ щодо нацизму, яку Україна не підписала

Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй у ніч на п’ятницю, 17 грудня, схвалила резолюцію, ініційовану Росією, про “боротьбу з героїзацією нацизму”. Документ був підтриманий представниками 130 країн, при цьому 49 утрималось. При цьому дві країни проголосували проти – це Україна та США.

Повна назва російської резолюції звучить так: “Про боротьбу з героїзацією нацизму, неонацизмом та іншими видами практик, що сприяють ескалації сучасних форм расизму, расової дискримінації, ксенофобії та пов’язаної з ними нетерпимості”. У МЗС України раніше говорили, що цю резолюцію Росія проштовхувала до ООН уже кілька років. У зовнішньополітичному відомстві нашої країни щодо цієї резолюції заявляли, що це “російський наратив про запобігання перегляду підсумків та причин Другої світової війни”.

В України до документа дещо незрозуміла претензія: текст документа нібито замовчує, що кінець Другої світової війни не став кінцем тоталітарних ідеологій, і не показує, що з падінням нацизму зміцнився не менш жорстокий комуністичний режим. За бажання, напевно, можна вловити певні непрямі зв’язки між тоталітарними режимами компартії та націонал-соціалістів. Проте такий зв’язок, тим більше у цьому аспекті, щодо героїзації нацизму та неонацизму, м’яко кажучи, притягнутий за вуха.

Той факт, що тільки США та Україна стали єдиними країнами, які не підтримали в ООН резолюцію боротьби з героїзацією нацизму, не дивний. Для нашої країни та Штатів це вже стало своєрідною традицією – за резолюцію голосують щороку, починаючи з 2005-го. Україна та США віддають голос проти вже понад десять років.





ІНШІ НОВИНИ