Китай почав активно скуповувати нафту

КНР почала активно закуповувати нафту після того, як наростила продовольчі запаси до рекордного рівня. 2021 року Китай вдвічі збільшив імпорт іранської та венесуельської нафти, тобто від режимів під санкціями США, передає Enkorr.

Очевидно, китайським нафтопереробникам штрафи за “неправильну” нафту – не страшні. За інформацією дослідницької компанії Kpler, у 2021 році переробники сирої нафти закупили 324 млн барелів в Ірані та Венесуелі, що майже на 53% вище за показник роком раніше, і це максимум з 2018 року.

Зазначається, що Китаю вигідно скуповувати дешеву підсанкційну нафту Ірану та Венесуели, при тому, що інші азіатські країни перестали закуповувати ризиковану продукцію, оскільки не хочуть втратити доступ до фінансової системи США.

Приватні нафтопереробники, яких називають “самовари”, активно скуповують нафту у неугодних держав, сировину привозять старі судна, які треба викидати на звалище. Такі поставки не відображаються у офіційних митних даних. Керівник відділу досліджень танкерів у Braemar ACM Shipbroking Pte Ltd, Ануп Сінгх повідомляє, що зростання покупок проявилося на тлі подорожчання нафти, при цьому іранська нафта при доставці до Китаю різко подешевшала на 10%.

Вантажі можуть доставлятися на “погаслих” танкерах, їх транспондери відключені або вони лавірують між судами, намагаючись приховати походження нафти. Така практика поширена: іранську та венесуельську нафту нерідко маскують під Малайзійську чи Оманську. На початку року прогнозується попередній рівень імпорту нафти Китаєм.

Раніше Китай наростив власні запаси продовольства до рекордного рівня, продовжує активно складувати рис і зерно в держрезерв, розмір якого вищий, ніж у всіх інших країнах, повідомляє Nikkei Asia з посиланням на Мінсільгосп США. Це впливає на ціни на продукти по всьому світу.





ІНШІ НОВИНИ