У Казахстані порахували всі жертви протестів – понад двісті людей

Внаслідок січневих подій у Казахстані загинуло лише 225 людей. Про це у суботу, 15 січня, повідомив начальник служби карного переслідування Генеральної прокуратури Казахстану Серік Шалабаєв. Серед загиблих 19 силовиків, решта, “на жаль, мирні громадяни”, – зазначив чиновник.

“На сьогодні встановлено 4578 потерпілих з них 4353 поранено, у тому числі 3393 співробітників силових відомств. Дані попередні і можуть уточнюватися і змінюватися”, – повідомив він. При цьому Шалабаєв заявив, що летальна зброя застосовувалася правоохоронцями лише з 6 січня після рішення Ради безпеки про початок антитерористичної операції. “І лише щодо терористів”, – уточнив він.

Наразі Генпрокуратура Казахстану розслідує 546 кримінальних справ, у тому числі 44 – за актами тероризму, 34 – за масовими заворушеннями, ще 15 вбивств. Із раніше заарештованих 672 підозрюваних 446 взято під варту із санкції суду.

Шалабаєв додав, що до прокуратури надійшло 32 скарги про неправомірні дії працівників правоохоронних органів. Скарги перевіряються.

Наразі в клініках продовжують лікування 265 постраждалих внаслідок подій, 67 з них перебувають у реанімації, у свою чергу, повідомила директор департаменту зв’язків із громадськістю міністерства охорони здоров’я Асель Артакшинова.

Масові протести в Казахстані почалися в неділю, 2 січня, через різке підвищення цін на газ для автомобілів з 60 до 120 тенге за літр. Незабаром мітингувальники висунули політичні вимоги: відставка уряду, проведення нових виборів, звільнення з політики Назарбаєва. Для стабілізації обстановки в країну направили миротворчу місію ОДКБ, повністю виведення військових має завершитись 19 січня.





ІНШІ НОВИНИ