Стало відомо про плани Бориса Джонсона стати новим генсеком НАТО

Колишній прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон може стати новим генеральним секретарем НАТО. Про плани політика обійняти цю посаду стало відомо газеті The Telegraph.

Джерела видання повідомили, що частина британських чиновників від Консервативної партії підтримала висунення Джонсона на посаду генсека Північноатлантичного альянсу. Зокрема, кандидатуру політика схвалили члени комітету з оборони Річард Дракс та Марк Франсуа, а також колишній міністр з виходу Сполученого Королівства з Європейського Союзу (ЄС) Девід Джонс.

The Telegraph пише, що у Вашингтоні розглядають Джонсона на цю посаду через його антиросійську позицію, а також через недовіру США до представників країн ЄС. При цьому наголошується, що для можливого призначення екс-прем’єра генсеком необхідне одноголосне рішення членів блоку, на яке він не може розраховувати. Так, співрозмовники газети передбачили, що президент Франції Еммануель Макрон не підтримає його кандидатуру.

7 липня Джонсон оголосив про рішення залишити посаду прем’єр-міністра Британії. Він ухвалив таке рішення через політичну кризу та хвилю відставок членів британського уряду.

Цього генсека НАТО Єнса Столтенберга призначили у 2014-му терміном на п’ять років. 2019 року його повноваження продовжили до жовтня 2022-го. На тлі конфлікту навколо України у березні було вирішено, що Столтенберг продовжуватиме виконувати обов’язки до 30 вересня 2023-го.





ІНШІ НОВИНИ