Японія представить план для загальносвітового ядерного роззброєння

Прем’єр-міністр Фуміо Кісіда під час виступу в оглядовій конференції країн-підписантів Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) у Нью-Йорку представить план реалізації загальносвітового ядерного роззброєння. Про це він розповів в інтерв’ю японській агенції Kyodo News.

“Я планую закликати міжнародне співтовариство до співпраці, оприлюднивши план з досягнення миру без ядерної зброї”, – заявив політик. Він уточнив, що його план містить нові поправки щодо української кризи.

Він також наголосив, що його план братиме до уваги ситуацію в Україні. Кісіда стане першим прем’єр-міністром Японії, хто відвідає оглядову конференцію країн-учасниць ДНЯЗ. Політик додав, що Японія дотримуватиметься колишніх трьох без’ядерних принципів — не мати, не виробляти та не ввозити на територію Японії ядерну зброю.

Оглядова конференція є головною подією у сфері ядерного нерозповсюдження і триває кожні п’ять років.

Раніше спеціальний представник президента США з ядерного нерозповсюдження Адам Шейнман напередодні конференції визнав важливість переговорів навколо зброї масового ураження та заявив про безальтернативність чинному ДНЯЗ.

Угода про нерозповсюдження ядерної зброї була вперше підписана 1968-го в Лондоні, Москві та Вашингтоні. Потім до неї приєдналися ще 189 країн. Документ має безстроковий характер. Основною проблемою контролю за дотриманням ДНЯЗ є те, як можуть використовувати процес збагачення урану (і для отримання ядерного палива для АЕС, і для створення ядерної бомби). Інша проблема — суперечки різних країн навколо дотримання чи недотримання договору, які нерідко виникають між Москвою та Вашингтоном.





ІНШІ НОВИНИ