Розбіжності між ФРН та Францією: позиції лідерів щодо членства України в ЄС

Канцлер Німеччини Олаф Шольц та президент Франції Еммануель Макрон провели коротку зустріч за спільним столом під час саміту ЄС. Раніше передбачалося, що обговорення торкнеться низки тем, якими нині між країнами простежуються розбіжності. Суперечності стосуються питань енергетики, оборони, фіскальної політики та подальшого розширення ЄС.

Директор Українського Інституту Політики Руслан Бортник ексклюзивно для Vesti.ua прокоментував відмінності позицій Парижа та Берліна щодо розширення ЄС та міжнародних відносин. Франція та Німеччина мають традиційно різні цілі у зовнішній політиці. Для Франції зона зовнішньої політики – це Близький схід та Африка, зони колишніх французьких колоній. У той час як для Німеччини – це перш за все Європа.

“Як ключова економіка Європейського союзу, Німеччина найбільше платить за вирішення проблем навколо її кордонів. Крім того, у країни є багато інтересів на Балканах. Саме входження балканських країн до складу Євросоюзу, для ФРН є пріоритетнішим за просування України”, – сказав Бортник.

На думку політолога, Франція має більш високий суверенітет у сфері безпеки, ніж Німеччина. З точки зору політики Парижа, розширення ЄС є тим, що відволікає сили та ресурси від вирішення внутрішніх проблем та від більш активної діяльності за межами європейського континенту.

“У країн різні ситуації у питаннях безпеки. Для Франції зовнішня політика – важливий інструмент забезпечення національної безпеки. Для Німеччини це питання вирішено партнерами із США”, – зазначив Директор Українського інституту політики.

Також у Франції та Німеччини принципово різна енергетична політика.

“Франція не залежить від російських енергоносіїв, на відміну від Німеччини, яка, незважаючи на бравурні заяви, продовжує отримувати через другі-треті руки російські енергоносії”, – зазначає експерт.

Водночас політолог вважає, що якогось серйозного розвалу найближчим часом не варто очікувати.

“У країн є бажання зберегти спільний європейський ринок, який вигідний усім, і який стабілізуватиме ці антагонізми” , – заявив Руслан Бортник.

Щодо нашої країни. На думку політолога, для України будь-які тертя всередині ЄС, тим більше, між провідними країнами, не дуже бажані. Це може призвести до зменшення рівня уваги і підтримки.





ІНШІ НОВИНИ