Не тільки дороги: в Україні хочуть будувати платні мости

В Україні розглядають можливість будівництва платних мостів – варіант з фінансуванням за рахунок приватних фірм запропонувало Мінінфраструктури.

Так чиновники хочуть прискорити будівництво мостів, багато з яких не можуть відкрити по 15 і більше років. Про це агентству “Інтерфакс-Україна” сказав заступник міністра інфраструктури Віктор Довгань.

“Треба і деякі мости зробити платними. Більшість мостів будуються протягом 15 років. Наприклад, Подільсько-Воскресенський міст у Києві або Запорізький. Це довгобуди, які забирають гроші з місцевого бюджету. Візьмемо американську модель: даємо це приватному підряднику (Володимиру Кличку (меру Києва. – Ред.) це неодноразово пропонувалося). Підрядник зводить прозоре фінансування, ми його погоджуємо, підписуємо і далі він просто бере плату за проїзд”, – сказав заступник міністра.

При цьому він додав, що перш за все потрібно переходити до платних дорогах.

“Це треба робити терміново і перш за все почати з Кільцевої дороги Києва, оскільки вона переповнена і люди часто їздять по узбіччю. Одеська траса також переповнена”, – зазначив Довгань.

За оцінками Мінінфраструктури, всього на будівництво доріг в Україні (в рамках Національної транспортної стратегії) до 2030 року потрібно закласти 50 млрд. євро.

“Якщо буде постійне фінансування, ми виходимо десь на 35 млрд євро з держбюджету. Решта 15 млрд. євро повинен надати приватний інвестор”, – сказав замміністра.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ