У Раді пропонують нові послаблення водіям на єврономерах

Народні депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт щодо зміни формули розрахунку акцизу і введення правил для власників, які не розмитнили авто вчасно. Проєкт закону №4643-д оприлюднений на сайті Верховної Ради.

Згідно з пояснювальною запискою до проєкту закону, він стосуватиметься авто, які були ввезені до кінця 2020 року і діятиме 180 днів з моменту прийняття. Відповідно до документу, одна людина зможе розмитнити не більше одного авто однієї категорії. Авто при цьому мають відповідати стандарту “Євро-2” або вище.

Законопроєкт також пропонує змінити формулу розрахунку акцизу: базова ставка + коефіцієнт двигуна + доплата за дизельний двигун.

Базова ставка залежатиме від віку машини. Якщо він становить до дев’яти років – базова ставка нульова. Надалі вона збільшуються на 25 євро щороку. Таким чином, базова ставка для машини, виготовленої 15 років тому складатиме 150 євро.

Коефіцієнт двигуна залежатиме від його об’єму. Для його розрахунку необхідно об’єм помножити на відповідну ставку: для двигуна 2 тис. куб. см це 0,25 євро; до 3 тис. куб. см – 0,2 євро; до 4 тис. куб. см – 0,25 євро; до 5 тис. куб. см – 0,35 євро; від 5 001 куб. см – 0,5 євро.

Крім того, доплата за двигун складатиме 100 євро. При цьому податок на додану вартість (ПДВ) треба буде платити не з усієї вартості автомобіля, а лише з акцизу.





ІНШІ НОВИНИ