ОВДП – чому на них сьогодні легко заробити?

Коли в людини з’являються вільні кошти, їх хочеться зберегти від інфляції та примножити. І один з найбільш ефективних і надійних способів накопичення сьогодні – це купити ОВДП в банку. Державні цінні папери призначені для розміщення тільки на внутрішньому ринку. Відсоток, який по них нараховується, зафіксований заздалегідь, а збереження заощаджень гарантується державою.

Що таке ОВДП?

ОВДП – це борговий цінний папір, що випускається в бездокументарній формі. Для цього інструменту характерні певні особливості:

  • Емітентом є Міністерство фінансів України.
  • Документ має відповідні реквізити, засвідчує майнове право, а також передбачає можливість передачі прав на цінний папір та прав за нього іншій особі.
  • Валюта випуску ОВДП – гривні, євро або долари США. Погашення облігацій відбувається у валюті номіналу.

Номінальна вартість цінних паперів становить 1 000 гривень, доларів або євро. На ринку представлені як процентні облігації, дохід за якими виплачується в певний часовий період, так і дисконтні. В останньому випадку дохід закладено в самому номіналі.

Як інструмент інвестування ОВДП цікаві для громадян і юридичних осіб, готових вкласти від 50 000 гривень. Додатково оплачується комісія брокера, комісія за відкриття рахунку й деякі супутні витрати.

Хто може купити цінні папери?

Серед багатьох приватних інвесторів поширена думка, що працювати з ОВДП можуть тільки професійні гравці на фондовому ринку або ж банківські організації. Насправді право покупки облігацій надано будь-якій фізичній або юридичній особі. Надалі цінні папери можна продати, подарувати, залишити в заставу в якості забезпечення по кредиту.

При покупці ОВДП їх власнику відкривається спеціальний рахунок у цінних паперах. Після цього інвестор вибирає облігації, які хоче придбати, і укладає договір з брокерською компанією. Середній рівень доходу в гривнях дорівнює 18-19,5% на рік. В євро прибутковість становить 4,5%, в американських доларах – 6,25-7,5%.

Де і як в Україні купити ОВДП в 2019 році?

ОВДП відкривають перед українцями нові можливості для розміщення грошей. Однак поки, як і у випадку з банківськими гарантіями для тендера, не всі розуміють, що являє собою цей інструмент і як він працює. Відсутність необхідних знань зупиняє деяких потенційних покупців облігацій, адже починати завжди страшнувато.

Навіть коли людина вперше сідає за кермо власного авто, вона природним чином відчуває хвилювання. Але поступово воно проходить, і автовласник навіть дивується, як можна жити без своєї машини.

Приблизно так само відбувається і з державними облігаціями. З їх покупкою вкладник відкриває для себе міжбанківський і фондовий ринок, стає в певній мірі аналітиком. Звичайно, це трохи складніше, ніж просте розміщення коштів на депозиті. Зате працювати з ОВДП набагато цікавіше, та й прибуток від цих вкладень буває більшим.

Щоправда, таку послугу може надати не кожне кредитна установа. АТ «АСВІО БАНК» – відомий банк для юридичних осіб і підприємців, в якому клієнту допоможуть спробувати себе в новій сфері інвестицій. Для початку варто звернутися до Департаменту інвестиційного бізнесу за телефоном 0 800 30 30 50. Фахівці з торгівлі ЦП і депозитарної діяльністі завжди раді проконсультувати й швидко оформити необхідні документи.





ІНШІ НОВИНИ