Пошук роботи в Інтернет: найефективніші сайти в Україні

Існує кілька основних методів пошуку роботи. В останні роки одним з найбільш ефективним способів пошуку роботи стало використання сайтів з працевлаштування. Або, як кажуть рекрутери, «Джоб ( job -) сайтів», детальніше читайте за посиланням https://cleverstaff.net/blog/rekrutingovye-sayty/.

За нашими даними, сайтів, де можна розмістити і\або шукати вакансії в Україні, налічується близько 200. Маютьс на увазі тільки масові «дошки оголошень», не включаючи крюїнгові сайти (морські спеціальності), сайти рекрутингових і кадрових агентств і деякі вузьконішеві сайти.

Які з них дійсно ефективні для здобувача роботи?

Найефективніші для здобувача ті сайти, які ефективні і з точки зору роботодавця, і з точки зору рекрутингових агентств.

Зовсім не обов’язково шукати вакансії і розміщувати резюме на всіх 200 (або навіть 100) сайтах, оскільки є 10-20 ТОП-сайтів, які акумулюють в собі 95% всіх вакансій країни. Решта сайти або дублюють цю інформацію, або займають свою дуже вузьку нішу, або є сайтами-сателітами і клонами провідних сайтів.

Рекрутингові агенства в переважній більшості використовують тільки 6-8 основних сайтів для розміщення вакансій і цього, зазвичай, цілком достатньо для отримання потрібного потоку резюме.

По-перше, це так звана «перша четвірка»:

  • Work.ua
  • rabota.ua
  • job.ua
  • hh.ua

Повірте, це не реклама, а перевірена роками ефективність. Ці сайти дають більшості роботодавців і агентств до 80-90% всіх відгуків від претендентів на розміщення вакансії (в залежності від спеціальності).

І з іншого боку: майже всі актуальні вакансії України (за винятком, можливо, ІТ-та робочих спеціальностей) публікуються роботодавцями насамперед на цих 4-х сайтах.

Можна сказати, що по деяких позиціях сайти «першої четвірки» займають до 90% ринку вакансій України. Їх ми і рекомендуэмо для пошуку роботи в першу чергу.

По-друге. Решта 10-15% вакансій ви зможете знайти на інших чотирьох популярних сайтах:

  • rabotaplus.ua,
  • alljob.com.ua,
  • trud. ua,
  • superjob.ua

А також іноді на інших сайтах. Всі інші 150 з гаком Джоб-сайтів України або частково повторюють вакансії сайтів першої і другої четвірки, або є їх сайтами-сателітами і клонами, або займають свою дуже вузьку нішу, або знаходяться в стадії становлення або в стадії вмирання і тому мають дуже низьку відвідуваність.

По-третє. Якщо ви шукаєте роботу в якій-небудь вузькій галузі, обов’язково варто скористатися спеціалізованими галузевими сайтами. наприклад,

– для фінансистів і банкірів – finstaff.com.ua ,

– для ІТ-фахівців – it – stars , it – jobs , job 4 it . net і інші,

– для фармацевтів – pharma . rabota . ua , job.morion.ua і інші.

Ви легко можете знайти «свої» галузеві Джоб-сайти через пошукові системи, ввівши, наприклад «Робота для інженерів» або т.д.

Не варто забувати і про «регіональні» сайти з працевлаштування, які спеціалізуються на якомусь конкретному місті і області.

Наприклад, в Харкові це rabota.kharkov.ua, в Дніпропетровську – trud.dp.ua, в Одесі – job2.odessa.ua.

Хоча в більшості випадків число реальних вакансій на регіональних сайтах, звичайно поступається регіональним ресурсам сайтів «першої четвірки».

І ще. Всі згадані сайти за великим рахунком можна назвати дошками оголошень про роботу. Крім них ще існують так звані «агрегатори вакансій» за аналогією з «агрегаторами новин».

Ці сайти шукають оголошення про роботу по всьому Інтернету: на порталах з працевлаштування, корпоративних сайтах, сайтах рекрутингових компаній.

В Україні можемо рекомендувати тільки 1 такий агрегатор: jooble.com.ua

Він декларує, що задавши запит на пошук вакансій, ви отримаєте посилання на відповідні вакансії з більш ніж 50 сайтів з працевлаштування. Пробуйте!

Слідкуйте за Індексом ринку праці і удачі вам в пошуку роботи!





ІНШІ НОВИНИ