Основні нюанси при вступі до ВНЗ Польщі: запитання та відповіді

Сучасна молодь набагато активніша, пристосована до життя у цифровому світі та легше адаптується до змін. Саме тому молодь зараз намагається взяти від освіти максимум знань, навичок, які можна буде використати у майбутньому. Тому якщо у батьків є змога відправити дитину у європейський університет, будьте впевнені: таке навчання відкриє перед молодою людиною безліч можливостей.

Звичайно, ціна за навчання у багатьох університетах ЄС є дуже високою, і не у кожного є змога оплатити навчання та проживання. Проте зараз більшість батьків та й самі абітурієнти знайшли вихід із ситуації: вони із задоволенням обирають ВНЗ Польщі https://proekt-obk.com/country/polsha. Починаємо нашу статтю з цін, адже це питання – найбільш актуальне на сьогодні.

Які ціни на навчання в Польщі для українців?

Мінімальну ціну в основному ставлять приватні університети, вони пропонують плату 800 євро на рік. В державних ВНЗ мінімальні ціни дещо вищі – від 1 тис. євро за 1 рік навчання. У престижних університетах в середньому ціни становлять 2 тис. євро на популярні спеціальності. Виняток – навчання в Польщі на медицині, яке коштує дорожче, від 3-х тис. євро на рік і вище, залежно від університету. Вчитися на лікаря престижно і не завжди легко, але такі спеціалісти цінуються у всьому ЄС та отримують високий рівень зарплат.

В першу чергу радимо подумати, яку ж спеціальність обрати. При цьому варто орієнтуватися на попит на ринку праці, і не забувати дивитись, які нові спеціальності пропонують у ВНЗ Польщі. Адже всі європейські університети йдуть у ногу з часом та пропонують найновіші спеціальності.

У кого є можливість вчитись безкоштовно?

У тих абітурієнтів з України, у яких є карта поляка, або які виграли грант чи стипендію. У разі наявності карти поляка абітурієнту потрібно здавати вступні екзамени до державних ВНЗ разом з поляками, аби отримати змогу вчитись безкоштовно.

Як обрати престижний університет?

Варто керуватися рейтингом ВНЗ Польщі Perspektywy, який є у вільному доступі в Інтернеті. На топових позиціях знаходяться найбільш престижні університети з високими оцінками від роботодавців, з хорошими умовами навчання, міжнародними зв’язками та іншими перевагами. Завдяки цьому рейтингу абітурієнтам набагато легше зробити свій вибір під час вступу.

Чи потрібно буде відкривати візу?

Так, віза потрібна. Потрібно буде зібрати пакет документів та подати їх до візового центру, після чого ви отримаєте студентську візу.

Де живуть студенти і скільки коштує проживання?

В основному – у гуртожитках, це найвигідніший варіант. Можна орендувати кімнату у приватному гуртожитку або ж знімати квартиру, але такий варіант буде в 1,5-2 рази дорожчим.

Де можна дізнатись деталі щодо вступу?

Ви можете звернутись на проект ОБК, де вам підкажуть всю інформацію щодо вступу, допоможуть визначитися з вибором спеціальності, університету та дадуть відповіді на всі питання щодо вищої та післядипломної освіти в Польщі. Також ви можете зайти на сайт обраного університету та самостійно пошукати інформацію, яка вас цікавить.

Наприклад, якщо ви обрали Варшавський університет, потрібно лише ввести в Інтернеті у пошуковій системі «rekrutacja Uniwersytet Warszawski», перейти на сторінку університету, яка присвячена вступу, і отримати всю необхідну інформацію.





ІНШІ НОВИНИ