Зеленський закликав мережі АЗС відреагувати на зміцнення гривні і знизити ціни на пальне

Президент України Володимир Зеленський провів нараду з учасниками паливного ринку, нафто- та газовидобувної галузі й мереж автозаправних станцій
Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Під час наради сторони обговорили питання зниження цін на пальне на українських АЗС та детінізації ринку.

“Ми звертаємося до вас з пропозицією більш активно відреагувати на зміцнення курсу та зменшити відповідно ціну на бензин. Не надати знижки, а (зменшити ціну. – Ред.) на табло”, – сказав Зеленський.

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Сергій Ніколайчук зазначив, що останнім часом ціни на бензин та дизельне пальне почали знижуватися. Також спостерігається тенденція зміцнення курсу гривні, тому пальне продовжуватиме дешевшати.

АЗС мали б суттєвіше зменшувати ціни на пальне, але замість цього вони нарощують виплати за бонусними програмами.

Заступник глави ОП Юлія Ковалів наголосила, що реальна ціна на пальне дуже відрізняється від ціни, яку встановлюють компанії відповідно до програм лояльності.

“Така ситуація невластива більшості європейських ринків – коли є настільки великі програми лояльності. Ми пропонуємо ціну, за якою ви реально продаєте бензин, перекласти на стелу (електронне табло. – Ред.) й оптимізувати програми лояльності, чим збільшити конкуренцію на ринку”, – підкреслила Ковалів.

Представники компаній – учасниць паливного ринку відзначили проблему нелегальних АЗС. За їхніми даними, майже 25% автозаправних станцій працюють поза законом. Також діють нелегальні нафтопереробні заводи.

Президент пообіцяв активно боротися з нелегальним ринком і вже на початку року провести нараду з правоохоронними органами на цю тему.

“Ми готові допомогти. Якщо у вас є дані по областях – надайте нам. З нелегалами ми розберемося… Я вам обіцяю, що з січня, після свят, почнемо дуже жорстко боротися зі всіма нелегалами” – зазначив Зеленський.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ