Газ був би дорожчий учетверо: Гончарук дав докладний звіт уряду в Раді

Без укладення з Росією контракту щодо транзиту газу в Європу вартість блакитного палива в Україні зросла б утричі або вчетверо.

Про це заявив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, виступаючи у Верховній Раді зі звітом про роботу уряду за пів року. За його словами, щоб укласти угоду, довелося виконати дуже багато роботи.

“У нас закінчувався контракт із росіянами з 1 січня й існував серйозний ризик, що ми втратимо цей транзит. А це був би дуже великий удар по економіці і серйозне подорожчання енергетичних ресурсів і для підприємств, і для громадян. Якби цей контракт не був би підписаний, за деякими підрахунками ціна газу для української економіки була вищою у 3-4 рази. Це було б набагато гірше, ніж є зараз”, – сказав Гончарук.

Він зазначив, що підготовка для підписання контракту була проведена в рекордні терміни – за 3-4 місяці. В “Нафтогазі” провели анбандлінг, виділивши з нього окрему компанію, яка займається тільки транспортуванням газу (за європейськими нормами одна компанія не може і продавати газ, і транспортувати його).

“Це дуже серйозний результат, який закладає фундамент на наступні 5 років, дозволяє нам працювати спокійно”, – підсумував Гончарук.

Про що іще сказав прем’єр (тезово)

  • Кабмін провів аудит держави, щоб зрозуміти, з чим працювати.

Він складався з багатьох частин. Провели оцінку наявного населення. Це не перепис, тут ніякої зради нема. Провели аудит державних кадастрів, природних ресурсів. Вперше в історії об’єднані карти кадастрів. Тепер можна на одному ресурсі подивитися різні кадастри. Навесні буде перезнята територія України, щоб у кадастрів була якісна “підложка”.

  • Уряд має “генеральний план країни”. План опорних шкіл, щоби оптимізувати систему освіти. На окремих ділянках ми витрачаємо на дитину в рік 100 000 грн. Хоча в середньому витрачаємо 20 000 грн. Цю несправедливість треба виправляти.
  • Реформа системи охорони здоров’я розпочнеться 1 квітня. Щодо кожної області є чіткий план того, як має змінюватися медична система.
  • Економіка України дуже маленька. ВВП складає 0,29% від світового. Україні потрібні інвестиції. Коли приходять інвестори, вони просять рівні правила гри.
  • Викорінено корупцію на найвищому рівні (в уряді, парламенті та Офісі президента). Але вона ще залишилася на середній ланці, зокрема у правоохоронних органах. З нею борються.
  • Викорінено системне рейдерство – коли бізнес забирали, вносячи зміни до реєстрів. На випадки реагують протягом 24 годин. “Чорних” реєстраторів та нотаріусів відключають від системи. Зникли “стоп-листи”, державні виконавці працюють ефективніше.
  • До України повертається довіра на міжнародному рівні. Рік тому Україна позичала у гривні удвічі дорожче – під 20%, а зараз — під 9%. Дешеві ресурси – це можливість інвестувати в якісні дороги, соціальну інфраструктуру, створювати нові робочі місця.
  • Приватизація. За перші 4 місяці на приватизацію передали понад 500 об’єктів. Зараз підготовлено ще близько 300. Цього року планується розблокувати велику приватизацію. Перший об’єкт – готель “Дніпро”. Всередині там коїлася “жесть”. Чорна каса і таке інше. Зараз готується конкурс, щоб уже цієї весни у готелю був нормальний власник. Також до приватизації готується “Центренерго”, Одеський припортовий завод тощо.
  • Принципово зменшити обсяг тіньової економіки. Гральний бізнес, нелегальні заправки, виробництво спирту. За січень вже є на 25% більше повідомлень про офіційне працевлаштування, ніж у січні 2019 року. Запущено аудит Пенсійного фонду.
  • Цілі, які поставлено – реалістичні та виконувані.

 





ІНШІ НОВИНИ