Гаджети не допомагають худнути: Супрун розвінчала популярні міфи

Дослідники з США розвінчали близько 400 міфів з сфери медицини, якими досі керуються українські медики.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. Вона зазначила, що було проаналізовано близько трьох тисяч досліджень, опублікованих з 2003 року по 2017 в журналах JAMA і the Lancet, і з 2011 по 2017 в New England Journal of Medicine.

Кожне десяте показало, що дослідження суперечать поширеним практикам лікарів.

Супрун навела кілька прикладів.

Добавки омега зменшують ризик виникнення серцево-судинних хвороб.

Люди, які споживають багато жирної риби, дійсно мають більш низький ризик проблем із серцем. У той же час, добавки омега-3 не зменшують ризик хвороб серця і смертності від них. Це, до речі, було одним з ключових медичних розчарувань 2018 року.

Хоча високі дози омега-3 зменшують рівень тригліцеридів крові – це актуально для пацієнтів з атеросклерозом. Омега-3 також можуть бути корисними в полегшенні симптомів ревматоїдного артриту. Все це неодмінно повинні взяти до уваги як лікарі, так і пацієнти, яким призначають баночки з жовтими капсулами.

Коли у дитини виявляють астму, батькам потрібно ретельно очистити житло від будь-яких подразників, які можуть спровокувати напад астми.

Дослідження свідчить, що така чистота не дає результатів в боротьбі з астмою. Навпаки, ранній контакт дитини з різними антигенами захищає від розвитку астми. Найнижчий показник цього захворювання – серед дітей, які виросли на фермі.

Наприклад, одне з досліджень показує, що боротьба з шкідниками, зокрема мишами, не вплинув на частоту нападів астми.

Гаджети, які вважають кроки і калорії допомагають в схудненні.

Це не так. Тривалі дослідження показують, що люди, які худнули з гаджетами і додатками, змогли втратити менше зайвої ваги, ніж ті, що використовували стандартні засоби.

Препарати на основі гінкго-білоба захищають від погіршення пам’яті або деменції.

Добавки, виготовлені з листя дерев гінкго, були поширені в медицині античного Китаю. Вони до сих пір рекламуються як засоби для поліпшення пам’яті. Але велике федеральне дослідження в США показало, що добавка абсолютно неефективна для цього. Незважаючи на це, до цих пір її продажі досягають сотень мільйонів доларів тільки в США.

У разі пошкодження колінного меніска дійсно допомогти може тільки операція.

Насправді в разі пошкодження суглобового хряща не завжди потрібно робити операцію. У багатьох випадках може допомогти фізіотерапія.

Наприклад, в США 46 000 пацієнтів щорічно роблять операції, щоб відновити суглоб. Але дослідження показало, що пацієнти з пошкодженим меніском і помірним артритом – ті, що півроку займалися фізіотерапією, і ті, що зробили операцію – в рівній мірі одужали. Так само доказова медицина свідчить, що більшість гриж дисків поперекового відділу хребта розсмоктуються самі, тобто не потребують хірургічного втручання.


Джерело





ІНШІ НОВИНИ