Китайські дослідники з’ясували, що яскраве світло вночі провокує депресію

Вночі має бути темно і прохолодно, щоб сон був спокійним, глибоким і регенеруючим. В іншому випадку, хронічне недосипання може привести до діабету і проблем з серцем. Про це вчені знають давно, але наскільки згубним може бути вплив світла на нервову систему вночі, продовжують досліджувати.

Нещодавнє відкриття китайських фахівців з Китайського науково-технічного університету та Хефейського інституту в черговий раз довело, що світло вночі буквально руйнує нервову систему і провокує депресію. Результати його опубліковані в науковому журналі Nature Neuroscience.

В ході експерименту, вчені впливали світлом в нічний час на мишей і спостерігали, як змінювалися їх нейронні зв’язки головного мозку, викликаючи пригнічений стан і депресію. Дослідження довело, що тривалий вплив світла вночі може чинити негативний вплив на фізіологію і психічні функції ссавців, аж до когнітивних порушень.

Згідно з розробленою вченими моделлю, миші під час експерименту протягом трьох тижнів піддавалися двогодинному впливу синього світла в нічний час. У поведінці тварин відзначили депресивні стані, які збереглися навіть після припинення впливу світлом.

Вчені відзначили, що синє світло впливало на певний нейронний ланцюг в мозку, який був до нього сприйнятливий і провокувало розвиток депресії. За словами одного з авторів дослідження – Чжао Хуань з Хефейского інституту – тривалий вплив на один і той самий нейронний ланцюг світлових хвиль одного спектра викликає надлишок і негативні наслідки у вигляді депресії.

Це дослідження допомогло вченим пояснити і раніше відоме положення про те, що синє випромінювання від гаджетів – шкідливе перед сном. Але тоді був незрозумілий механізм негативного впливу. Тепер вчені зрозуміли, що в мозку ссавця є особливі нейронні ланцюги, схильні до його впливу.





ІНШІ НОВИНИ