Медики пояснили, як визначити рак нирок на ранній стадії

Вчені знайшли новий спосіб діагностики раку нирок на ранній стадії, розповіла професор-дослідник Інституту живих систем Балтійського федерального університету імені Канта Людмила Мацкова.

Рак нирки займає 10 місце за рівнем захворюваності серед злоякісних новоутворень. Зазвичай він протікає безсимптомно, що робить його дуже підступним, так як хворобу можна розпізнати на пізніх стадіях, коли лікування вже не є особливо ефективним.

За словами Мацкової, діагностика захворювання на основі методів молекулярної біології дозволить виявити захворювання на ранніх стадіях. З’ясувалося, що в клітинах раку нирок міститься менше кадгерінів-4, – речовини, яка зв’язує клітини один з одним і не дає їм ділитися.

Результати дослідження допоможуть швидко і точно виявляти рак нирок, в тому числі різні підтипи пухлин, відзначають вчені.

Рак нирки – злоякісна пухлина, яка розвивається з тканини ниркової паренхіми. Якщо не проводити лікування, ріст пухлини може викликати здавлення навколишніх тканин і органів. Також можливе поширення пухлини по організму з появою метастазів.

Захворюваність залежить від віку і досягає максимуму до 70 років. Чоловіки страждають на цю патологію в два рази частіше, ніж жінки.

Точні причини розвитку раку нирок невідомі. Однак медики відзначають підвищення частоти появи цієї пухлини у курців, осіб, які страждають ожирінням, високим тиском і на цукровий діабет.





ІНШІ НОВИНИ