Вчені попереджають про небезпеку популярної харчової добавки E171

Дані дослідження вчених з США, опубліковані журналом Small, говорять про небезпеку популярної харчової добавки E171 (діоксид титану). Фахівці попереджають, що під її впливом можуть розвиватися хронічне запалення кишечника, інші процеси, які загрожують здоров’ю.

«Популярна харчова добавка E171 (діоксид титану) здатна викликати несприятливі зміни в складі кишкової мікрофлори, асоційовані з запаленням кишечника, іншими негативними наслідками для здоров’я», – цитує журнал американських дослідників, співробітників Університету штату Массачусетс.

За словами вчених, харчова добавка E171 використовується харчовою промисловістю як білий пігмент. Речовину можна зустріти в складі різноманітних десертів, льодяників, напоїв, жуйки, інших продуктів. Фахівцями було проведено експеримент на мишах, які отримували добавку.

Тварини, яким давали E171, поділили на групи: в одній підтримувався калорійний раціон, що веде до набору ваги, в іншій – режим харчування, що не приводить до ожиріння. При підведенні підсумків з’ясувалося, що зміни в складі кишкової мікрофлори відбулися у всіх тварин, незважаючи на калорійність їх годування. У гризунів зафіксували порушення балансу корисних і шкідливих бактерій, запальні процеси в кишечнику і печінці. Небезпечні процеси виявилися особливо інтенсивними у мишей, які набрали зайву вагу.

«Особливу небезпеку являють собою наночастки діоксиду титану. Добавка E171 складається з них мінімум на третину. Дані частки мають властивість накопичуватися в тканинах організму і впливати на різні фізіологічні процеси», – попередив автор дослідження, професор Хан Сяо.





ІНШІ НОВИНИ