Лікарі рекомендують простий спосіб стати більш здоровим і спокійним – повільне дихання

Використання повільного дихання протягом декількох хвилин два рази на день може бути настільки ж ефективним, як ліки. Цей простий спосіб оздоровлення рекомендує німецький лікар Томас Лоу, глава відділення психосоматики та психотерапії в Університетській клініці в Регенсбурзі.

За словами Лоу, дихання – це те, що може використовувати практично будь-яка людина, але його оздоровчий потенціал не оцінюється гідно. Фахівець стверджує, що простим способом стати більш здоровим і спокійним є практика повільного дихання.

«Ми зазвичай дихаємо від десяти до дванадцяти разів на хвилину, цю швидкість можна знизити до шести разів на хвилину, що відповідає ритму дихання під час сну. Тим самим ми даємо клітинам організму більше часу для регенерації», – говорить доктор Лоу.

Ось як рекомендує дихати фахівець:

  • робити вдих протягом 4 секунд
  • видих – протягом 6 секунд
  • дихати таким чином потрібно мінімум десять хвилин.

«Виконуючи навмисно повільне дихання, ми вдаємо, що спимо, і так само, як це відбувається уві сні, ми регенеруємо на молекулярному рівні у всіх клітинах», – пояснює фахівець.

Вчений констатує, що уповільнене дихання певним чином впливає на області мозку, що контролюють симпатичну і парасимпатичну нервові системи. ЕЕГ-тести показали, що це позитивно позначається на кров’яному тиску, серцебитті, травленні, м’язах. Ще було встановлено, що при деяких хронічних захворюваннях легенів – астмі, ХОЗЛ – уповільнене дихання з тривалим видихом покращує функцію органу і якість життя людини.

Крім того, воно є ключем до заспокоєння і розслаблення, нормалізує емоційне здоров’я, зменшує прояви тривожності, агресії, імпульсивних бажань щось з’їсти або закурити.

«Також повільне дихання знижує артеріальний тиск – в середньому на 8 мм. систолічного верхнього значення. Для деяких людей воно настільки ж ефективе, як і відповідні ліки, гіпотензивні та анксіолітичні засоби», – заявив лікар виданню Focus.

Експерт рекомендує практикувати цей простий спосіб стати більш здоровим і спокійним щодня, дихати в повільному темпі вранці і ввечері мінімум по десять хвилин.





ІНШІ НОВИНИ