Лікар назвала шість змін, які допомагають уникнути недоумства

Наука підтверджує, що набуте слабоумство (деменція) може бути передбачуваним, якщо усунути певні фактори ризику. Лікар Роза Санчо, керівник відділу досліджень організації Alzheimer ‘s Research UK, назвала шість ключових змін в образі життя, які допомагають уникнути цього захворювання.

Вікове недоумство означає згасання когнітивної діяльності мозку, зниження інтелекту: людина страждає прогресуючою забудькуватістю, проблемами зі здатністю орієнтуватися навіть у звичних місцях. Прояви сенильного недоумства в більшості випадків спостерігаються у віці після 60 років, проте вчені відзначають, що захворювання з роками «молодшає», а число його випадків статистично зростає.

Британський лікар Роза Санчо заявила, що «рішення, пов’язані зі способом життя, можуть впливати на ризик постраждати від деменції». Наявні сьогодні дані свідчать, що 40 відсотків випадкам набутого недоумства можна запобігти, якщо виключити зі свого існування декілька факторів ризику.

В інтерв’ю виданню Express лікар назвала шість змін, які допомагають уникнути недоумства.

Кинути палити. Курці мають на 20% вищий ризик зіткнутися з недоумством – їх шкідлива звичка сприяє кальцифікації (скупченню кальцію) гіпокампу, відділу мозку, відповідального за збереження спогадів. Ураження гіпокампу є однією з причин розвитку хвороби Альцгеймера.

Скинути зайву вагу. За словами британського медика, існують переконливі докази зв’язку ожиріння з деменцією, як і з багатьма іншими серйозними захворюваннями. Наприклад, відомо, що великі об’єми зайвої ваги після 50 років збільшують ризик розвитку слабоумства в більш пізньому віці на 21%. Надлишкова маса тіла сприяє затвердінню і звуженню артерій, що створює проблему недостатнього припливу крові до клітин мозку.

Почати контролювати кров’яний тиск. Будучи підвищеним, він створює додаткове навантаження на кровоносні судини, серце та інші органи, включаючи мозок. Постійно високий кров’яний тиск збільшує ризик різних серйозних і потенційно небезпечних для життя станів, одним з яких є судинна деменція.

Стежити за споживанням алкоголю. Експерт констатує, що тривале вживання алкоголю провокує розвиток алкогольної деменції, включаючи синдром Верніке-Корсакова. Чоловіки і жінки не повинні регулярно випивати більше 14 одиниць в тиждень, підкреслює доктор Санчо. При цьому спиртне має розподілятися так, щоб кілька днів в тиждень були «сухими», безалкогольними.

Бути фізично активним. Щоденні піші прогулянки є одним з найефективніших заходів, які допомагають уникнути недоумства. Ходьба покращує мікроциркуляцію крові, завдяки чому посилюється насичуваність клітин киснем.

Підтримувати розмову. Соціальна ізоляція і відсутність розумової стимуляції сприяють зниженню когнітивних функцій і, отже, підвищують ризик набутого недоумства. Хоча в умовах пандемії багато що змінилося, важливо підтримувати зв’язок з родиною і друзями, користуючись інтернетом, підкреслила фахівець.





ІНШІ НОВИНИ