Вчені: дефіцит вітаміну D може призвести до тяжких ускладнень COVID-19 і смерті

Згідно з новим дослідженням, ті, у кого дефіцит вітаміну D, можуть бути більш схильні до розвитку серйозних симптомів COVID-19.

Статистичний аналіз, проведений групою дослідників з Північно-Західного університету і опублікований в на сайті MedXRiv, охоплював випадки коронавірусу в Ухані, Ірані, Німеччині, Італії, Великобританії та Сполучених Штатах.

Дослідницька група, очолювана Вадимом Бакманом з інженерної школи Маккормік Північно-Західного університету, вивчила загальнодоступні дані про госпіталізацію, одужання і смертність пацієнтів з COVID-19 в лікарнях і клініках в згаданих країнах, а також їх можливі посилання на рівні вітаміну D.

Оскільки у дослідників не було ніяких даних про рівень вітаміну D у пацієнтів, вони взяли до уваги вже встановлений зв’язок між вітаміном D і рівнями C-реактивного білка (CRP), а також зв’язок між CRP і важкою формою COVID-19, щоб оцінити, як рівні вітаміну D можуть потенційно вплинути на тяжкість захворювання.

Результати дослідження

Один з висновків вчених показав, що пацієнти з країн з високим рівнем смертності від COVID-19, таких як Італія, Іспанія і Великобританія, часто демонструють більш низький рівень вітаміну D, ніж пацієнти з інших країн, які не постраждали так серйозно.

У пацієнтів з важким дефіцитом вітаміну D ризик розвитку важких симптомів COVID-19 становив 17,3%, в порівнянні з пацієнтами з нормальним рівнем вітаміну D, у яких ризик був тільки 14,6%.

Після подальшого аналізу автори виявили сильну кореляцію між дефіцитом вітаміну D і цитокіновими штормами, потенційно фатальним типом ускладнень, які зазвичай виникають, коли імунна система переходить в режим перевантаження.

Крім допомоги в зміцненні імунної системи, вітамін D також запобігає її перевантаженню, тим самим допомагаючи захистити людину від розвитку цитокінових штормів і інших серйозних ускладнень. які можуть виникнути через COVID-19, наприклад, нерегульовані запалення.

«Це не захистить пацієнта від зараження коронавірусом, але може зменшити кількість ускладнень і запобігти смерті інфікованих», – пишуть автори.





ІНШІ НОВИНИ