Дослідження: помірне вживання алкоголю може захистити мозок від старіння

Згідно з дослідженням, нещодавно опублікованим в JAMA Network Open, споживання алкоголю від низького до помірного може бути пов’язано з кращими показниками пізнавальної спроможності людей середнього та похилого віку.

Жуйюань Чжан, доктор медицини з Коледжу громадської охорони здоров’я Університету Джорджії в Афінах, і його колеги, використовували дані дослідження здоров’я і виходу на пенсію, в якому оцінювалися когнітивні функції у 19 887 учасників (середній вік 61,8 року; 60,1% жінок) в період з 1996 по 2008 рік для оцінки зв’язку між споживанням алкоголю і когнітивної функцією.

Дослідники виявили, щовживання алкоголю від низького до помірного (менше восьми порцій на тиждень для жінок і менш 15 для чоловіків) в значній мірі пов’язано зі стабільно високою траєкторією когнітивних функцій і більш низьким рівнем когнітивного зниження. Постійно низька траєкторія загальної когнітивної функції, психічного статусу, запам’ятовування слів і словникового запасу була менш вірогідною для тих, хто п’є від слабкого до помірного в порівнянні з тими, хто ніколи не пив.

Крім того, вживання алкоголю від слабкого до помірного було пов’язано зі зниженням річних показників загального зниження когнітивної функції, психічного статусу, запам’ятовування слів і словникового запасу в порівнянні з тими, хто ніколи не пив.





ІНШІ НОВИНИ