Вчені: ревматоїдний артрит збільшує ризик діабету 2 типу

Нове дослідження, представлене на щорічних зборах Європейської асоціації з вивчення діабету показує, що ревматоїдний артрит (РА) пов’язаний з підвищеним на 23% ризиком розвитку діабету 2 типу (ЦД2), і може вказувати на те, що обидва захворювання пов’язані з запальною реакцією організму.

Дослідження було проведено Зіксінгом Тіан і лікарем Адріаном Хілдом з Манчестерського університету, Великобританія, та його колегами.

Запалення стало ключовим фактором у виникненні та прогресуванні ЦД2, а РА є аутоімунним і запальним захворюванням. Вчені припускають, що системне запалення, пов’язане з ревматоїдним артритом, може сприяти ризику розвитку діабету у людини в майбутньому.

Автори виявили, що наявність ревматоїдного артриту було пов’язано з підвищенням на 23% ймовірності розвитку діабету 2 типу в порівнянні з ризиком діабету в загальній популяції.

«Це відкриття підтверджує думку про те, що запальні шляхи залучені в патогенез діабету», – пишуть автори.

Додатковий скринінг

“Ми пропонуємо розглянути можливість більш інтенсивного скринінгу і управління факторами ризику діабету у людей з ревматоїдним артритом. Засоби, що знижують рівень системних запальних маркерів, можуть грати роль в запобіганні діабету 2 типу. Це може включати в себе більш пильну увагу. Чим один шлях за раз”.





ІНШІ НОВИНИ