Звички, які продовжують життя при хронічних захворюваннях

Дослідження показало, що деякі звички можуть подовжити тривалість життя, навіть якщо людина живе з хронічними захворюваннями. Наприклад, життя продовжують регулярні фізичні вправи, відмова від куріння.

Вчені Лестерського університету (Великобританія) проаналізували вплив здорових звичок на протяжність життя людей, незалежно від наявності хронічних захворювань. Дослідники відстежили дані 93 736 осіб середнього віку, у яких було два або більше з 36 хронічних захворювань. Найбільш поширеними недугами чоловіків були гіпертонія, стенокардія, астма, діабет, рак. Хворобами жінок – гіпертонія, астма, рак, депресія, мігрень.

Фахівцями оцінювався вплив чотирьох факторів – фізичної активності, куріння, раціону харчування, споживання алкоголю – за дев’ятирічний період. Вони виявили, що звичка бути фізично активними додавала власникам хронічних захворювань 1-2,5 роки життя додатково.

Найбільшу користь у справі продовження життя принесла відмова від куріння. Фахівці заявили, що люди, що залишаються курцями у віці 45 років, живуть на п’ять-шість років менше, ніж некурящі. У свою чергу, звичка утримуватися від тютюнових виробів при дотриманні інших здорових принципів способу життя, продовжує його особливо відчутно: вчені підрахували, що це збільшує тривалість життя на цілих сім років.

«Дуже здоровий спосіб життя (дотримання всіх чотирьох звичок – відмови від куріння і регулярного споживання алкоголю, дотримання збалансованого харчування і фізичної активності) був пов’язаний зі збільшенням тривалості життя на 6,3 років для чоловіків і на 7,6 років для жінок, незалежно від наявності декількох хронічних станів», – повідомили дослідники.

У своєму звіті вони заявили, що вони врахували індивідуальні чинники учасників: соціально-економічний статус, зайнятість. Вчені підкреслюють: їх робота свідчить, що внести життєво важливі зміни в спосіб життя і відмовитись від шкідливих звичок ніколи не пізно – це ефективно навіть після 40 років.





ІНШІ НОВИНИ