Вчені визначили хвороби мозку, що викликаються безсонням

Хвороби мозку, що викликаються когнітивними порушеннями, аж до недоумства, можуть бути наслідком хронічного недосипання. Висновок про це було зроблено вченими Медичного коледжу Університету штату Пенсільванія, США.

Вчені визначили, що безсоння і сон тривалістю менше шести годин на добу сприяють розвитку стійких когнітивних проблем.

«Регулярне недосипання вдвічі підвищує ризик порушення когнітивних функцій, аж до недоумства», – наводиться думка фахівців в медичному журналі Sleep.

Дослідники змогли визначити хвороби мозку, що викликаються безсонням, спостерігаючи за сном людей, які страждають поганою якістю сну. За словами фахівців, найбільш частими порушеннями, викликаними безсонням, є неможливість вчасно заснути і часті пробудження вночі. Це не дає можливості мозку повноцінно відпочити і повністю очиститися від потенційно шкідливих для нього речовин, відзначають експерти. В результаті підвищується ризик виникнення хвороб мозку, інших небезпечних відхилень.

«Люди середнього і старшого віку, які страждають розладом сну, більшою мірою схильні до розвитку передчасної деменції. Крім того, брак сну провокує розвиток серцево-судинних, ендокринних захворювань, включаючи діабет, депресію, ряд психічних порушень», – визначили автори проекту.





ІНШІ НОВИНИ