Стало відомо, чому в сезон інфекцій важливо вживати продукти з вітаміном А

Вживати продукти, багаті вітаміном А, в сезон інфекцій дуже важливо, завдяки їм покращується захист організму від мікробів і інших патогенів.

Вітамін А містять такі продукти, як яловича печінка, жир печінки тріски, солодка картопля, морква, шпинат, броколі та інші. У сезон інфекцій він підтримує імунну систему організму, покращує її здатність протистояти вірусам. Завдяки його достатньому споживанню слизові оболонки тіла, служать бар’єром для різних шкідливих частинок, залишаються цілісними, добре зволоженими, ефективніше затримують патогенні речовини, які загрожують людині.

Говорячи про те, чому в сезон інфекцій важливо вживати продукти з вітаміном А, фахівці помітили, що даний мікронутрієнт здатний дати важливі переваги для здоров’я, підтверджені наукою, про це повідомляє портал Food News.

Вітамін А може мати вигляд ретинолу або провітаміну А (його складові – каротиноїди), який всередині організму перетворюється на вітамін А. Ретинол міститься головним чином в м’ясі і продуктах тваринного походження. Каротиноїди є рослинними пігментами – їх джерелами є овочі і фрукти з яскраво забарвленою шкіркою.

Незалежно від його форми, адекватне споживання вітаміну А або провітаміну А може бути важливим через ряд причин, констатують вчені.

Хороший зір. Вітамін А створює пігменти в сітківці ока. Відіграє ключову роль в створенні родопсину, білка, що поглинає світло в сітківці. При його дефіциті синтез білка пригнічується, що призводить до проблем з очима, розвитку курячої сліпоти, помутніння зору.

Зниження ризику раку. Дослідження показують, що вживання в їжу продуктів, що містять каротиноїд бета-каротин, допомагає знизити ймовірність розвитку раку легенів, простати. Також відмічено, що люди, які споживають більше продуктів, багатих каротиноїдами, відрізняються низькою схильністю до появи раку шкіри.

Більш сильна імунна система. Вітамін А відіграє вирішальну роль у підтримці природного захисту організму. Слизові оболонки очей, легенів, кишечника, носа, статевих органів мають вирішальне значення для вилову бактерій, грибків і інших патогенних агентів, здатних викликати інфекції. Завдяки йому ці слизові бар’єри зміцнюються і краще захищають тіло від шкідливих мікробів.

Здорова шкіра. Отримання вітаміну А в адекватних кількостях, допомагає відновлювати пошкоджені клітини шкіри, покращує її стан, захищає від запалень, омолоджує.

Міцні кістки. Вітамін А бере участь у формуванні та підтримує стан кісток, зубів. Встановлено, що люди з більш високим рівнем вітаміну А в крові мають більш низький ризик переломів. Але важливо не перестаратися, надмірна кількість вітаміну А може призвести до того, що кістки стануть тонкими і ламкими, попереджають медики.





ІНШІ НОВИНИ