Три основні ознаки артеріального тромбозу

При тромбозах в судинах утворюються щільні кров’яні згустки (тромби), що уповільнюють або зупиняють нормальний перебіг крові. Виділяють два види тромбозів: венозний і артеріальний.

Як зрозуміло з назв, в першому випадку утворення тромбів відбувається в венах, у другому – в артеріях. Артеріальний тромбоз більш небезпечний, відзначають медики.

Для артеріального тромбозу характерні три основні ознаки. По-перше, це різкий біль, що виникає в одному місці і розповсюджується у вигляді пульсуючого потоку.

По-друге, спостерігається оніміння кінцівок в залежності від розташування тромбу: вони втрачають чутливість і холонуть. По-третє, це задишка, порушення ритму серця, здавленість в грудях (при закупорці легеневої артерії)

При венозному тромбозі симптоматика трохи інакша. Можуть проявлятися: біль, що посилюється, набряклість в місці знаходження тромбу, зміна кольору шкіри, набухання і випинання вен.

Існує три основні чинники тромбоутворення. Головна – пошкодження стінки судини, що може статися в результаті травми, інфекції, підйомі тягарів, при пологах, при хірургічному втручанні і неправильному харчуванні.

Інші фактори – порушення згортання крові, її застій (наприклад, якщо людина довго сидить перед комп’ютером, в літаковому кріслі або прикутий до ліжка в результаті хвороби).

До групи ризику можна віднести людей з варикозної хворобою вен, з ожирінням, що мають шкідливі звички, які ведуть пасивний спосіб життя, а також людей старше 60 років.





ІНШІ НОВИНИ