Вчені з’ясували, чому люди вмирають від грипу

В значній мірі невідомо, чому інфекції грипу призводять до підвищеного ризику бактеріальної пневмонії. Дослідники з Каролінського інституту описали важливі відкриття, що ведуть до так званих суперінфекцій, які щорічно забирають безліч життів у всьому світі. Дослідження опубліковане в Proceedings of the National Academy of Sciences і може внести вклад в дослідження COVID-19.

Іспанський грип був пандемією грипу, яка охопила світ у 1918-2020 роках і, на відміну від багатьох інших пандемій, непропорційно вразила молодих, в іншому здорових дорослих людей. Однією з важливих причин цього були так звані суперінфекції, викликані бактеріями, зокрема пневмококами.

Грип викликається вірусом, але найбільш частою причиною смерті є вторинна бактеріальна пневмонія, а не вірус грипу як такий. Пневмококові інфекції – найчастіша причина пневмонії і ведуча причина смерті в світі. Перенесена раніше вірусна інфекція грипу підвищує чутливість до пневмококової інфекцій, але механізми, що лежать в основі цієї підвищеної сприйнятливості, до кінця не вивчені.

Використовуючи модель на тваринах, дослідники виявили, що різні поживні речовини і антиоксиданти, такі як вітамін С і інші речовини, які зазвичай захищають клітини, просочуються з крові, тим самим створюючи в легенях середовище, яке сприяє росту бактерій. Останні адаптуються до запального середовища, збільшуючи виробництво бактеріального ферменту HtrA.

Присутність HtrA послаблює імунну систему і сприяє росту бактерій в інфікованих грипом дихальних шляхах. Брак HtrA зупиняє ріст бактерій.

«Здатність пневмокока розростатися в нижніх дихальних шляхах під час грипозної інфекції, мабуть, залежить від багатого живильними речовинами середовища з більш високим рівнем антиоксидантів, яке виникає під час вірусної інфекції, а також від здатності бактерій адаптуватися», – говорить головний дослідник Біргитта Енрікес Нормарк, професор кафедри мікробіології Каролінського інституту.

Результати надають цінну інформацію про те, як бактерії інтегруються з навколишнім середовищем в легенях, і можуть бути використані для пошуку нових методів лікування подвійних інфекцій між вірусом грипу і пневмококовими бактеріями.





ІНШІ НОВИНИ