Вчені пояснили, коли лінь є ознакою важкого захворювання

Згідно з новим дослідженням вчених з Кембриджського університету (Великобританія) апатія може допомогти передбачити деякі форми деменції за багато років до появи основних симптомів цього захворювання. Це дає можливість почати лікування хвороби на ранній стадії.

Апатія — є одним з найбільш поширених симптомів лобно-скроневої деменції, яку часто діагностують у віці від 45 до 65 років. Лобно-скронева деменція може бути генетичною. Близько третини пацієнтів мають сімейний анамнез цього захворювання. Дана хвороба змінює поведінку, мову і особистість, що призводить до імпульсивності, соціально-неприйнятної і компульсивної поведінки.

У новому досліджені взяли участь 304 здорових людини, що несуть дефектний ген, що викликає лобно-скроневу деменцію, і 296 їх родичів з нормальними генами. За учасниками спостерігали протягом декількох років. Жоден з учасників ще не мав слабоумства, і більшість людей у дослідженні не знали, чи мають вони дефектний ген чи ні. Дослідники шукали зміни в апатії пацієнтів, робили тести на пам’ять і МРТ головного мозку.

Було виявлено, що люди з дефективним геном мали більший рівень апатії, ніж учасники дослідження з нормальною генетикою. Апатія передбачала зниження когнітивних здібностей учасників, і це посилювалося в міру їх наближення до передбачуваного віку появи основних симптомів деменції.

“Апатія прогресує набагато швидше у тих людей, які піддаються більшому ризику розвитку лобно-скроневої деменції, і це пов’язано з більшою атрофією мозку. Хоча учасники з генетичною мутацією на початку дослідження відчували себе добре і не мали симптомів, вони демонстрували більш високий рівень апатії. Ступінь апатії передбачала проблеми з їх когнітивними здібностями на роки вперед”, — каже професор Роджер Кієвіт, один з авторів дослідження.

Вчені впевнені, що їх дослідження допоможе лікарям діагностувати деменцію на ранній стадії, що дозволить знайти більше можливостей уповільнити або зупинити прогрес цього захворювання.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ