Експерти: харчування здатне змінювати ступінь активності імунної системи

Медичний центр Університету Радбоуд, Інститут біологічних і медичних наук при Боннському університеті, Німецький центр нейродегенеративних захворювань і Клінічний дослідний центр Кіліманджаро в Танзанії встановили: сучасна Західна дієта може порушувати роботу імунної системи, пише Medical Express. Експерти на прикладі Танзанії встановили: підвищена активність імунної системи сприяє розвитку неінфекційних захворювань в міських районах Африки. І причина всьому – харчування.

Було проведено дослідження за участю понад 300 танзанійців, деякі з яких жили в місті Моши, а решта – в сільській місцевості. Команда вчених виявила, що імунні клітини міських жителів виробляли більше запальних білків. Опитані люди не мали проблем зі здоров’ям і не хворіли, але активована імунна система могла в перспективі підвищити ризик захворювань, пов’язаних зі способом життя, таких як серцево-судинні недуги.

Експертів цікавили активні молекули РНК і склад продуктів метаболізму в крові. Виявилося, метаболіти, отримані з їжею, однозначно впливали на імунну систему. У людей із сільської місцевості був вищий рівень флавоноїдів та інших протизапальних речовин в крові. У їх раціон входило багато цільнозернових продуктів, клітковини, фруктів і овочів, багатих на флавоноїди.

А у городян, в чиєму раціоні більше насичених жирів і оброблених харчових продуктів, був виявлений підвищений рівень з’єднань, що беруть участь у метаболізмі холестерину. До речі, експерти виявили сезонну зміну активності імунної системи. У посушливий сезон, тобто під час збору врожаю, у міських жителів імунна система була менш активована.





ІНШІ НОВИНИ